Vándorkiállítás

2 órája

Magyar Menyasszony: holnapig látogatható a kiállítás Salgótarjánban

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban országos programsorozat részeként egy különleges interaktív kiállítás nyílt a közelmúltban a Dornyay Béla Múzemban. A Magyar Menyasszony tárlatot az érdeklődők még október 1-jéig tekinthetik meg az intézményben.

Sipos Nina Vivien

Az 1100 év Európában, 20 éve az Unióban országos programsorozat Nógrád vármegyei programjainak egyikeként egy vándorkiállítás érkezett Salgótarjánba szeptember végén. A Magyar Nemzeti Múzeum által rendezett Magyar Menyasszony címet viselő időszaki kiállítást ezúttal a Dornyay Béla Múzeumban nyitották meg, amelyet az érdeklődők egészen október 1-jéig tekinthetnek meg.

Magyar Menyasszony
A Magyar Menyasszony holnapig még látogatható Salgótarjánban
Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Esküvői történeteket, ruhákat mutat be a Magyar Menyasszony kiállítás

A kiállítás az elmúlt 500 év házasodástörténetén vezeti keresztül a látogatót, a 16. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét – írja a Magyar Nemzeti Múzeum.

A tárlat kapcsán dr. Simonovics Ildikó divattörténész, muzeológus tartott előadást a megnyitón. A nagy érdeklődést kísérő eseményen fotókon keresztül bemutatta az elmúlt 500 év házasodástörténetén alapuló kurátori koncepcióját, érdekes élettörténeteket mesélt, külön figyelmet fordítva a menyasszonyi ruhák évszázadok során történt változásaira. Mindemellett felhívta a figyelmet, hogy a kiállításhoz egy külön internetes felületet is létrehoztak, ahol gyűjtik az esküvői fényképeket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket. 

A rendezvényen többen is megragadták az alkalmat és behozták a házasságkötés alkalmával készült fotóikat erre az alkalomra, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kollégái digitalizáltak, archiváltak és a kiállítás virtuális részén közzé is tettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában