Program

2024.09.06. 09:37

Középkori kiállítás nyújt emlékezetes élményt Pásztón

A Pásztó történelmi városmagjában található klasszicista kúriában a virágzó középkori település történelmi hagyományait és értékeit bemutató interaktív kiállítást hozott létre a helyi önkormányzat a Zsigmond király városa című pályázat keretében.

Nagy Orsolya

Mint arról az önkormányzat sajtóközleményében beszámolt: a középkori kiállítás kurátorai Molnár Gyöngy, Morva-Simon Natália és Virág Zsolt voltak, míg a tárlatot a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. rendezte. A tudományos ismeretanyag pedig dr. Valter Ilona régész több mint negyed évszázados pásztói kutatási eredményein alapul.

Középkori kiállítás nyújt emlékezetes élményt Pásztón
Középkori kiállítás nyújt emlékezetes élményt Pásztón
Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Interaktív középkori kiállítás csalogatja a turistákat Pásztóra

– A kiállításnak méltó helyszínt biztosít a most felújított, műemléki védettségű klasszicista kúriaépület. Az élményközpontú tárlat átfogó képet nyújt Pásztó mezőváros gazdag középkori történetéről. A projekt és a kiállítás illeszkedik a település történeti örökségét, műemlékeit, fejlődésének rétegeit és sokszínűségét magában foglaló, a múltban megvalósult – Oskolamester háza, üveghuta, Szalay Malom – és a jövőben megvalósuló vonzerőkhöz – közölte az önkormányzat.

Hozzátették: a hajdani középkori pásztói hétköznapokat és ünnepeket bemutató tárlat egyedi, a középkori élettereket felidéző épített installációkkal, valamint fény- és hangeffektekkel vonja be a látogatót a kor hangulatába, olyan egyedi atmoszférát teremtve a teremben, amelyben a vendégek maguk is a középkori hétköznapok résztvevőinek érezhetik magukat.

Arra is kitértek, hogy az élményalapú kiállításlátogatás és művészi előadás tárgymásolatok, korhű enteriőrök, korabeli ábrázolások, vetítések, filmek és interaktív panelek segítségével valósul meg. A Pásztó, a középkori magyar mezőváros elnevezésű kiállítás igazán egyedi, hiszen ez az első olyan hazai állandó tárlat, amely egy középkori mezővárost mutat be minden rétegében. A levéltári, régészeti és művészettörténeti kutatásokon alapuló, az érdekességek mentén építkező ismeretátadás kiemelten hangsúlyos szerepet kap, amelynek az is fontos célja, hogy a hiteles történeti forrásokon és kutatásokon alapuló tartalmat élményalapú és közérthető módon nyújtsa át a látogatók számára.

Az érdeklődők többféle termet is megtekinthetnek, így például a középkori kocsmát, a sörfőzdét, a lakóházat, a lakótornyot, az ispotályt, a szerzetesi hálótermet vagy a piacot. A tárlat szeptember 7-én, szombaton, 11 órakor nyitja majd meg kapuit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában