Közös tettek

2024.09.05. 08:53

Éltetik Nógrád hagyományait a lokálpatrióták

Mint portálunk olvasói is folyamatosan tudomást szerezhettek róla, néhány, egyesületekbe tömörült lokálpatrióta jóvoltából az elmúlt években több olyan kiváló személyiségre is emlékezhettek a nógrádiak, akik értékteremtő munkájukkal beírták nevüket szűkebb hazánk történetébe.

Csongrády Béla

E téren különösen aktívnak bizonyult az opera- és zenebarátok köréből létrejött Hagyományőrző Civil Társaság, illetve e szervezettel szorosan és egyenrangúan együttműködő Salgó­tarjáni Közgés Öregdiákok Egyesülete.

Éltetik Nógrád hagyományait a lokálpatrióták: piknik keretében folytatták a Petőfiről való megemlékezéssorozatot
Éltetik Nógrád hagyományait a lokálpatrióták: piknik keretében folytatták a Petőfiről való megemlékezéssorozatot
Forrás: Beküldött fotó

Munkájuk annál is inkább eredményes, mert a két vezetőségből és a tagság soraiból többen mindkét szerveződésben érdekeltek. Közülük különösen aktívnak bizonyul mind az ötletadás, mind pedig a kutató- és szervezőmunka területén a két elnök, dr. Sándor Ottó, illetve Dupák Sándorné. Nyugállományúként sokat tettek például annak érdekében, hogy Salgóbányán, illetve Szurdokpüspökiben immár meghonosodott Komlóssy Erzsébet, valamint Radnai György operaénekes munkásságára való rendszeres megemlékezés.

Folyamatosan éltetik a hagyományokat

A közelmúltban is három fontos rendezvény szervezői, illetve részesei voltak. Dr. Förster Kálmánról (1885–1971), Salgótarján első polgármesteréről úgy emlékeztek meg, hogy egy túra keretében végigjárták azokat a szepességi, szlovákiai településeket, helyszíneket, amelyekhez a városalapító kötődött. Az egyik kiemelt helyszín Szepesolaszi volt, ahol született, a másik Poprád, ahol ugyancsak sokáig volt a város első embere.

A lokálpatrióta szervezetek egy úgynevezett piknik keretében folytatták a Petőfiről való megemlékezéssorozatot is. Az eltűnéséhez – minden bizonnyal 1849. július 31-i halálához – közeli napon a Somoskő vár alatti emlékhelyen ugyancsak mintegy harminc fő részvételével idézték meg – többek között Petőfi kedvenc, pörköltszerű ételének elkészítésével – a zseniális költőt, a Salgó című költemény szerzőjét.

A harmadik, mégpedig egy mátramindszenti rendezvény keretében nemrégiben követték tovább Kodály Zoltán múlt század eleji nógrádi népdalgyűjtő útját, munkásságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában