Fülek

2024.09.16. 14:20

Időkapszula 1912-ből: értékes lelet árulkodik Nógrád történelméről (videó)

Nógrád történelméről is árulkodó időkapszula került elő nemrég a füleki városháza felújítása során.

Nool.hu

„A városháza felújítása során érdekes lelet került elő, amely több mint száz éven át az épület falai mögött rejtőzött” – számolt be az időkapszula megtalálásáról Facebook-oldalán a Füleki Vármúzeum. Mint írták, az objektum záróköve mögé 1912-ben egy időkapszulát helyeztek el, amely csak most látott napvilágot.

időkapszula, Fülek, Szlovákia, Nógrád
A füleki városháza felújításakor került elő a nógrádi történelmi emlékeket rejtő időkapszula
Forrás: a Füleki Vármúzeum Facebook-oldala

Milyen emlékeket rejt az időkapszula?

A múzeum beszámolója szerint egy gyógyszertári üvegről van szó, amely 10 történelmi dokumentumot és korabeli pénzérméket tartalmaz. Az iratok a városháza építési folyamatát, a Füleki Gazdakör megalakulását, valamint a helyi zsidó hitközség, a katolikus népszövetség helyi szervezete és a Nógrádmegyei Népbank füleki fiókjának keletkezését dokumentálják.

Az időkapszula tartalma olyan helyi egyesületek, intézmények, épületek és egyletek történetét is megörökíti, mint a Füleki Katolikus Olvasókör és Legényegylet, az önkéntes tűzoltó testület, a ferences rendi kolostor és az elemi iskola. A dokumentumokban a muzeológus és történész szakemberek említést találtak a Fülek és Vidéke Ipartestületről is.

A Hírek.sk videós beszámolója az időkapszula megtalálásáról:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában