Tárlat

2024.09.08. 06:55

Új állandó történeti kiállítás nyílik a salgótarjáni múzeumban

Egy újabb tárlat nyílik a közeljövőben a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban, amelyről egy közleményben tájékoztatta portálunkat az intézmény. Az állandó történeti kiállítás megvalósulását a Magyar Géniusz Program összesen 100 millió forinttal támogatta.

Sipos Nina Vivien

A salgótarjáni múzeum korábbi állandó történeti kiállítása 2000-ben nyílt meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával. A mintegy húsz év alatt a tárlat felett sok szempontból eljárt az idő, s leginkább szakmai-történeti vonatkozásban vált szükségessé egy új, érdekesebb, nagyobb közérdeklődésre számot tartó szemlélet megjelenítése. A kiállítás kapcsán a Dornyay Béla Múzeum egy pályázatot nyújtott be még 2021-ben, amelyre a Magyar Géniusz Program keretében 100 millió forintos támogatást nyert.

Várhatóan ősz elején nyitja meg kapuit a látogatók előtt az új állandó történeti kiállítás
Várhatóan ősz elején nyitja meg kapuit a látogatók előtt az új állandó történeti kiállítás
Forrás: Beküldött fotó

Átfogó felújításon esett át az állandó történeti kiállítás terme

Az egyik kiállítóteremben lévő korábbi, a Nógrád megye az újkorban című állandó történeti tárlatot 2022-ben bontották le, amelyet követően megkezdődhettek az új kiállítás megvalósításának szakmai előkészületei. Mint arról a közleményben is tájékoztatott a múzeum: a 360 négyzetméter alapterületű, nagy belmagasságú terem egy átfogó felújításon esett át. A Salgótarján önkormányzatának finanszírozásából megvalósuló rekonstrukció magába foglalta a villamoshálózat felújítását, a klímarendszer telepítését, a kiállítótér teljes tetőszigetelését és álmennyezet építését. Mindemellett az intézmény saját forrásból lecserélte a világítótesteket, illetve megtörtént a terem kifestése és mázolása is.

A salgótarjáni iparmedence történetét mutatják majd be

„Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy 14 fejezetben bemutassuk a salgótarjáni iparmedence történetét, a nógrádi palóc népesség és az ipari, urbanisztikai fejlődés során a Salgótarjánba és annak környékére a monarchia területéről és a külországokból bevándorló, majd itt meghonosodó emberek munkájának eredményét” – írták a közleményben. Hozzátették továbbá: a tárlat nem konkrét személyeket mutat be, hanem az ezeken a tájakon alkotó, munkálkodó embereket.

A fejezetek részben tematikus, kronologikus módon ismertetik az iparvidék történelmét. A hatodik fejezetig jellemzően táj-, gazdaság- és társadalomtörténeti fejezetek követik egymást, a hetedik fejezettől pedig inkább a politika- és a társadalomtörténeti megközelítés válik hangsúlyossá, amelyet urbanisztikai fejezet egészít ki.

Soha nem látott felvételeket is kiállítanak

A kiállításban nincs központi rész, mivel a fejezetek egymásba nyílnak – labirintusszerű falrendszerrel választották el őket egymástól –, illetve nincs egy, konkrét kiemelt műtárgy, amely köré csoportosulna a tárlat. A kiállított fényképanyagban olyan alkotások is szerepelnek, amelyeket eddig Salgótarjánban nem lehetett látni és nem is voltak közismertek. Így például kiemelkedő jelentőségű a neves fotográfus, Klösz György által a Salgótarjánban és környékén 1873-ban készített fényképsorozat sokrétű felhasználása, továbbá az acélgyári műszaki tisztviselő, Gábler Vilmosnak az 1902-1928 között készült kiváló fényképei. Ezek zöme üvegnegatívon maradt meg és digitális feldolgozásuknak köszönhetően több fejezet képanyagának alapját képezi. A kiállításban fontos képi információs- és látványszerepet játszanak a napjainkban készített fényképek is, különösen a természeti környezetről.

A Nógrádi ember az évszázadok sodrában – A salgótarjáni iparmedence története című tárlat várhatóan ősz elején nyitja majd meg kapuit a látogatók előtt a Dornyay Béla Múzeumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában