Születésnap

2024.08.04. 09:30

Tolnay Klári születésnapját rejtély övezi

Száztíz esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színművész Tolnay Rozália néven Budapesten. A pontos születési dátumát azonban rejtély övezi, a hivatalos iratok szerint négy születésnapot is ünnepelhetett.

Lukács Zsófia

Tolnay Kári 1914-ben született a ferencvárosi Mester utcában, a Nógrád vármegyei Mohorán töltötte gyermekkorát a család középbirtokán. Balla István, a mohorai Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület-Emlékház elnöke arra hívta fel figyelmünket, hogy a színművész születési időpontja a fellelhető iratokban eltérő.

A Tolnay Klári Emlékház archívumában található személyes dokumentumok nem mindegyike erősíti meg az anyakönyvi időpont pontosságát
A Tolnay Klári Emlékház archívumában található személyes dokumentumok nem mindegyike erősíti meg az anyakönyvi időpont pontosságát
Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Tolnay Klári irataiban eltérő dátumok szerepelnek

– A IX. kerületi polgári anyakönyv születési bejegyzésében 1914. július 17. szerepel. Igaz, az időpontot visszamenőlegesen, július 28-án vezették be az anyakönyvbe. A Tolnay Klári Emlékház archívumában található személyes dokumentumok viszont nem mindegyike erősíti meg az anyakönyvi időpont pontosságát. Tolnay Klári születési anyakönyvébe – az anyakönyvvel összehangban – ugyan 1914. július 17-et jegyeztek be, de édesanyja a családi imakönyvben július 18. napját nevezte meg Rozáliája érkezéseként. Iskolai bizonyítványaiban szintén különböző dátumok szerepelnek. A Mohorán elvégzett elemi iskolai bizonyítványában július 18., míg a balassagyarmati polgári iskola bizonyítványában egy harmadik nap, július 27-e lett feltüntetve. A művésznő négy útlevelén, valamint a vezetői engedélyén ugyancsak július 27-ei dátum szerepel. Ennek azonban ismét ellentmond a munkakönyvében lévő július 18-ai dátum. Azonban egy negyedik időpontot is találhatunk: a Tolnay család ősfáján Tolnay Rózaként szerepel, amely bejegyzés szerint 1914. augusztus 18-án született – részletezte az emlékház vezetője.

Tolnay Klári születésnapja az iratok tanulsága szerint július 17-e, 18-a, 27-e és augusztus 18-a egyaránt lehet. – A művésznőnek néha okozhatott bosszúságot a hivatalnokok pontatlansága, nekünk viszont örömet szerez, hogy négy napon, egész nyáron át ünnepelhetjük Tolnay Klárit – fogalmazott Balla István.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában