Pajtaszínház

2024.08.26. 09:45

Színház a világ

Az a csoda, amit a teátrumban látunk, az maga az élet...

Sipos Nina Vivien

Mivel nagyon szeretem a színházat, ezért rendkívül örültem neki, mikor kiderült, hogy a hétvégén lehetőségem adódik arra, hogy elmenjek Palotásra, ahol immáron második alkalommal tartották meg a Nógrád Vármegyei Pajtaszínház Találkozót. Az eseményre négy nógrádi településről érkeztek amatőr színjátszó csoportok, akik bemutathatták tehetségüket a nagyérdemű előtt. Az eseményen elsőként a ságújfalui Szent László Közösség adta elő a nagy sikerű Tűvé-tevők című parasztkomédiát, amelyben Fukariné gazdasszony férjhez készül adni lányát, de elveszett varrótűje keresése felbolygatja a ház és annak lakóinak nyugalmát. 

A darabot nézve akarva-akaratlanul William Shakespeare idézete ugrott be, amelyet még gimnáziumban hallottam elsőként kedves magyar tanárnőmtől: "Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő: fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében…" Ezután a különféle szerepeket sorolja fel az író: csecsemő, kisiskolás, szerelmes ifjú, családos ember, bölcs öreg, majd erejét vesztett agg öregember. Olvastam, hogy az idézet nem arról szól, hogy mindenki csak szerepekbe bújik bele, hanem arról, hogy az a csoda, amit a színházban látsz, az maga az élet. Tulajdonképpen mindazt, amit irigyen nézünk a moziban vagy a tévében, mi is ugyanolyan könnyen megteremthetjük magunk körül. Célokat kitűzni, álmokat megvalósítani csak annyira különleges dolog, mint maga az élet. Merjünk játszani!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában