Rendezvény

2024.08.18. 14:45

Roma fesztiválon mulattak a bujákiak (fotók)

Roma fesztivált tartottak a településen szombaton, ahol számos programmal és tradicionális ételekkel várták az érdeklődőket.

Nagy Orsolya

A rendezvényen Radics Sarolta, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte az érdeklődőket.

Roma fesztivál: tradicionális ételekkel is várták az érdeklődőket
Roma fesztivál: tradicionális ételekkel is várták az érdeklődőket
Fotó: Nagy Orsolya / Forrás: Nool.hu

Ezt követően Borbély Gábor polgármester úgy fogalmazott: a környékbeli roma önkormányzatok is megjelentek a kulturális fesztiválon, amely egy komoly összefogás eredményét mutatja. Hozzátette: a falu önkormányzata és a helyi nemzetiségi önkormányzat között szárnyra kapott a közös együttműködés az elmúlt három évben és ők is sokat tesznek a községért.

Fontos a roma kultúra szűkebb hazánkban

Szőrös Vilmos, a Nógrád Vármegyei Roma Nemezetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: nagyon fontos a roma kultúra szűkebb hazánkban. A bujáki nemzetiségi önkormányzatnak pedig példaértékű a munkája és az egyik legjobban fejlődő, illetve a legerősebb önkormányzattá váltak az elmúlt időszakban.

Dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke a szoros és eredményes együttműködést emelte ki a vármegyei, illetve a roma önkormányzat között. Emellett örömét fejezte ki, hogy sokan megjelentek a rendezvényen, akik között rengeteg fiatal volt.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta: harmonikus együttműködés alakult ki a települési és a nemzeti önkormányzat között Bujákon, amelynek egy kézzelfogható eredménye ez a kulturális összejövetel is. Kifejtette továbbá, hogy büszkék lehetünk a roma kultúrára, amely tele van értékekkel és, amelyet nem csak a helyiek számára, de szélesebb körben is be lehet mutatni.

Nagyné Radics Magdolna, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke kiemelte: céljuk, hogy a rendezvényeik, programjaik ne csak a roma nemzetiséget szólítsák meg, de a helyieket is, hiszen fontos az együttműködés és az egyenlőség. Emellett szeretnék erősíteni a falu közösségét is, így amelyik munkából csak tudják, kiveszik részüket.

A rendezvényen számos kulturális, zenés-táncos műsorral várták az érdeklődőket, de a hagyományos finomságok is felsorakoztak, így volt egyebek mellett cigány káposzta, lecsó és bodag is. Az estet pedig Ruszó Tibi zárta koncertjével.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában