Fotókiállítás

2024.08.25. 14:00

Duplán ünnepelt a hatvanéves fotóklub egyesület Salgótarjánban

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület megalakulásának hatvanadik évfordulóját és a magyar fotográfia napját újabb kiállítással ünnepelte Salgótarjánban.

Csongrády Béla

A kulturális kormányzat 2003-ban – elfogadva a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége javaslatát – hagyta jóvá, hogy augusztus 29-e a magyar fotográfia ünnepe legyen. Az indoklás szerint így lehet méltóképpen emlékezni arra az 1840-ben történt eseményre, amikor is Vállas Antal bölcsészdoktor, matematikus és fizikus a Magyar Tudós Társaságban ezen a nyári napon mutatta be a dagerrotípiának nevezett új fényképezés-technikai eljárást. 

fotóklub
Az ünnepi visszaemlékezést Homoga József, a fotóklub elnöke tartotta
Forrás: Beküldöt

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület azonnal csatlakozott a kezdeményezéshez és minden esztendőben megemlékezik e nevezetes évfordulóról. Így tett idén is, amikor a hagyományoknak megfelelően több tagtársuknak – így Simon Péternek, Kovácsné Maczkó Ilonának – rendezett önálló kiállítást. Az idén azonban nagy mértékben felerősíti az emlékezés szándékát, folyamatát az a tény, hogy a nógrádi fotósok 2024-ben emlékezhetnek megalakulásuk hatvanadik évfordulójáról.

Eredményes a fotóklub tevékenysége

E jeles dátum jegyében nyitották meg szombaton közös kiállításukat állandó székhelyükön, a József Attila Művelődési Központban. A nagy számban megjelent fotósokat, érdeklődőket – köztük a Szlovákiából érkezett zömükben úgymond szakmabeli vendégeket – elsőként dr. Dániel Zoltán alpolgármester köszöntötte és átadta a Salgótarjánért Emlékérmet a fotóklub egyik törzstagjának, Kovácsné Maczkó Ilonának. Az ünnepi visszaemlékezést Homoga József a fotóklub elnöke tartotta. 

Külön is kiemelte a három alapító – Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály – érdemeit, méltatta a jelenlegi rendes és pártoló tagság aktivitását, hiszen nagy szerepük van abban, hogy a jelenlegi tárlat immár az 544. a sorban, és reményét fejezte ki, hogy a jövője is biztosított lesz az egyesületnek.

Emléklapot is osztottak

Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke elismerő szavakkal szólt a nógrádi csoport folyamatos és eredményes tevékenységéről és díszoklevelet nyújtott át Homoga Józsefnek. A következőkben a szlovákiai – rózsahegyi és zsolnai – pályatársak, barátok mondták el gondolataikat és adták át ajándékaikat. Homoga József kérésére főhajtással emlékeztek arra a tizenhét társukra, aki a hat évtized során már eltávozott közülük. Dr. Fancsik Jánostól éppen a napokban búcsúztak. Azok az egyesületi tagok, akik több mint harminc éve tartoznak e közösséghez, emléklapot kaptak. Legrégebben – 56 évvel ezelőtt P. Tóth László és Kovácsné Maczkó Ilona – lett klubtag.

A József Attila Művelődési Központ nevében Perenyei Ildikó adott át ajándékot a fotóklubnak. Az ünnepség fényét nagy mértékben emelte Szabó Istvánné zeneiskolai tanár és egyik tanítványa Jancsó Marcell Tamás zongorajátéka. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában