Irodalmi fűszerek

2024.07.22. 11:22

Mikszáth kedvenc ételei kaptak helyet a különleges kiadványban

Nemrég egy számomra különösen kedves kiadvánnyal lettem gazdagabb. Ráadásul szép dedikációval ellátva kaptam meg Pásztor Évától, a Vendégségben Mikszáth Kálmánnál című kötet egyik szerzőjétől.

Csongrády Béla

A Balassagyarmaton élő pedagógus, immár nyugalmazott középiskolai tanár, Pásztor Éva nevéhez rövid időn belül a harmadik figyelemre és elismerésre érdemes könyv kapcsolódik. Mindegyik az utóbbi években dr. Kovács Anna elnökölte – 1993-ban alakult – Mikszáth Kálmán Társaság kiadásában látott napvilágot. 2021-ben A halhatatlan Mikszáth Kálmán, 2023-as dátummal pedig – a tragédiaköltő születésének 200. évfordulója tiszteletére – Az örök Madách Imre címmel jelent meg kötete. Azokkal a kiadványokkal az volt a célja, hogy minél teljesebben számba vegye a két nógrádi írózseniről készült, főként képzőművészeti alkotásokat. 

Mikszáth
A Vendégségben Mikszáth Kálmánnál című kiadvány sok érdekességet tartogat
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Vendégségben Mikszáth Kálmánnál

A Vendégségben Mikszáth Kálmánnál című kiadvány idei keltezésű, nemrégiben jelent meg, s úgymond társszerzővel is rendelkezik. E személy nem más, mint Nagy Zsófia gasztronómiai szakértő, ételkritikus, a Pozsonyban megjelenő Vasárnap magazin háziasszonya, a régi palóc konyha hagyományainak éltetője, továbbadója, ezen országrész ízeinek tudósa. 

Efféle ismereteit az utóbbi években a Palócföld című irodalmi, művészeti és közéleti folyóiratban is hasznosította. Pásztor Évával szinte egy időben fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy közösen megjelentethetnének könyvet Mikszáth Kálmán kedvenc ételei­ről. S az ötlet íme megvalósult. Pásztor Éva főként Mikszáth alkotásaiból gyűjtötte ki az ételeket az alkotások izgalmas részleteivel színesítve, Nagy Zsófia pedig elkészítette ezeket az étkeket, s le is fotózta azokat, kizárólag e kötet részére.

 Úgy érzem, egy fontos feladatot teljesítünk, megőrizzük, továbbadjuk a mi palócságunk gasztronómiai értékeit Mikszáth Kálmán irodalmi örökségével együtt

 – írja az olvasóhoz intézett soraiban. 

Irodalommal is fűszerezték

Szellemes szerkesztés révén a kötet elején helyet kapott Mikszáth A magyar konyha című írása, amely A Hétben jelent meg 1899-ben, s amelyet az író fecsegésnek tekintett. „Állj meg, Pegazus! Idekötlek a fűzfához. S magam betekintek a tepsik, lábasok és bögrék közé a konyhába. Eleget hallgattuk már együtt a fülemilék dalát, prücskök ciripelését. A pecsenyesistergés sem a legutolsó. Az szóljon most” – írta bevezetőként amúgy mikszáthosan. S a konkrét idevágó írások, ételreceptek, remek ínycsiklandó színes fotók előtt helyet kapott a kötetben napjaink méltán népszerű gasztronómusának, Vinkó Józsefnek egy érdekes írása Gourmand volt-e Mikszáth? címmel. 

„A különös az, hogy Mikszáth nem írt egyetlen novellát sem az evés gyönyörűségéről, mint Krúdy. Nem növesztette a zsigeri életfunkciókat rituálissá, mint Móricz Zsigmond vagy Tömörkény István… Mégis a nagy palócot még az is gourmand-nak tartja, aki soha semmit sem olvasott tőle.” Bekerült e kötetbe Mikszáth Kálmánné Mauks Ilona visszaemlékező könyvének egy részlete is. 

Gasztronómiával is jól jellemzett

Meg kell említeni a Mikszáth Kálmán Társaság örökös elnöke, a jeles Mikszáth- és Madách-kutató Praznovszky Mihály írását is. „Mikszáth nem volt kocsmázó, a pesti kávéházi élet is hidegen hagyta, egyedül a képviselői klubban, vagy az István főherceg vendéglő különtermében üldögélt, evett s iddogált, együtt a többiekkel. Erről szól ez a könyv, [...] mutatván, hogy az író a gasztronómiával is tudott helyzeteket és szereplőket, főleg kortársakat jellemezni.” A kötet tipográfiája Bucsy Balázs munkája, amely egy veszprémi nyomdában öltött testet. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában