Nool.hu videó

2024.06.20. 17:19

Kiállítás őrzi a tragikusan fiatalon elhunyt festőművész örökségét a tarjáni középiskolában (fotók, videó)

Élénk színekkel és egyedi képi világgal telt meg a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményének Hegedűs Morgan galériája. Az intézmény aulájában a kiállítótér névadójának festményei üdvözlik a középiskolába belépőket. A kiállítás szerda délután tartott megnyitóján Földi Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész ajánlotta az alkotásokat a megjelentek figyelmébe.

Veres Edina

Hegedűs Morgan festményeiből nyílt tárlat szerda délután a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézménye épületében. A kiállítás megnyitója során elsőként a megjelenteket Radics Sándor, a salgótarjáni középiskola intézményvezetője köszöntötte, aki beszédében felidézte: februárban avatták a galériájukat és nevezték el Hegedüs Morganról, a nagyon korán elhunyt salgótarjáni festőművészről. Ezután az igazgató a festőművész életéről, munkásságáról és elismeréseiről szólt, majd kiemelte: a művész maradandót alkotott. Hozzátette: a mindössze 37 évet élt festő halála előtti utolsó kiállítását a József Attila Művelődési Központban tekinthette meg a nagyérdemű, amely esemény során képeit a somoskőújfalui születésű Földi Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, főiskolai tanár ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Ugyanígy történt ez szerdán az SE Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményének aulájában kialakított kiállítótérben is.

Szerda délután nyílt meg a kiállítás
Szerda délután nyílt meg a kiállítás
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Földi Péter arra emlékeztette a megjelenteket, hogy a szocializmusban voltak támogatott, megtűrt és tiltott művészek is. – A támogatottak tudták, hogy mi az elvárás és annak mentén fogalmazták meg képeiket, de az elvárás nem mindig fedte le a valóságot, és legkevésbé sem az igazságot – fogalmazott a Kossuth-díjas festő.

A kiállítás festményei a kereteket szétfeszítő szabadságot is megjelenítik

Földi Péter három, salgótarjáni kötődésű festőművészt is kiemelt a szóban forgó korból: Hibó Tamást, Szujó Zoltánt és Hegedűs Morgant. Azt is elárulta, hogy Szujó a menekülés okainak útvesztőit járta, Hibó szinte csak a rabságról, a megkötözöttségről, míg Morgan a sebeket felszaggató, a kereteket szétfeszítő szabadságról beszélt.

– Ha valami megváltotta őt, akkor az nem más, mint a festészet. Ő pedig a festészetet váltotta meg azzal, hogy igazat mondott vele. Azonosult azzal, amit csinált – méltatta Hegedűs Morgan munkásságát Földi Péter, aki ezután a középiskola galériájában elhelyezett alkotásokról szólt.

– Sokan kérdezik, mi lett volna, ha...? De ez lett, kérem, és ez így teljes. Tudniillik – ha a krisztusi sorsot vesszük alapul –, akkor észre kell venni, hogy ebben a művészetben ő megtalálta saját magát, megtalált egyfajta feloldozást, megváltást. A feltámadást pedig tulajdonképpen bennünk fogja megélni – zárta gondolatait Földi Péter.

Az esemény végén Radics Sándor iskolaigazgató hangsúlyozta, hogy szeretnék továbbvinni a tragikusan fiatalon elhunyt festőművész örökségét, majd megköszönte Hegdűs Morgan kortársainak, ismerőseinek a kiállítás anyagát képző felajánlott festményeket, amelyeket a középiskola nyitvatartási idejében július 1-ig, majd azt követően előre egyeztetett időpontban tekinthetnek meg a művészet szerelmesei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában