Könyvbemutató

2024.06.14. 19:50

Indiai élményeit foglalta kötetbe a salgótarjáni írónő

Petrovics Zsuzsanna indiai élményeiről szóló könyvét mutatta be a közelmúltban Salgótarjánban.

Csongrády Béla

Petrovics Zsuzsanna a Bolyai János Gimnáziunban érettségizett mintegy bő négy évtizeddel ezelőtt, s bár a fővárosban diplomázott s azóta is ott dolgozott és él, folyamatosan szoros kapcsolatot ápol több volt gyermek- és ifjúkori barátjával, osztálytársával, rendszeresen szervez összejöveteleket. Az utóbbi időszakban találkozásaiknak egy-egy kötetének megjelentetése adott aktuális apropót.

indiai, könyv, élmény
Petrovics Zsuzsanna indiai élményeit meséli el a könyvben
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Sorra születtek a könyvek

Történt ugyanis, hogy a 2022-ben megjelent első, önéletrajzi, önismereti ihletésű, Kanaszta avagy életem játéka című könyvének egyik bemutatóját a Fő téri Kult. Kávéházban tartotta. Nem kellett sokáig várnia a következő kötetére, az El Camino – Félúton útfélen-re sem, amely a címben jelzett nyugati-európai zarándokútjáról szól és amelyet az elmúlt év őszén itt, a városban a Balassi Bálint Könyvtárban is bemutatott a közönségnek. Ugyancsak ez az intézmény – ahol a Világjárók klubja elnevezésű szerveződés, programsorozat működik – volt a helyszíne a minapi bemutatónak is, amely keretében Csodaország: India címmel megjelent könyvével kapcsolatos különleges élményeit osztotta meg az érdeklődőkkel.

Az úti cél egyik barátnőjének súlyos betegségével függött össze, minthogy a gyógyulóban lévő hölgy kérte, hogy együtt utazzanak el álmai földjére. E bakancslistás tervet 2013-ban valósították meg, nem utazási iroda révén, hanem egy hindu tanító szervezésében, vezetésével s varázslatos élményeket tapasztaltak Buddha, Gandhi és Terézanya országának gazdagságából és nyomorából, különleges építészetéből, világi és vallási szokásaiból, s egyáltalán kultúrájából. Annál is inkább, mert kísérőjük speciális helyekre s olyan ismerőseihez vitte el őket, ahová csak kevesen jutnak el.

A rendkívül olvasmányos kötet végén kiderül, hogy indiai élményeit a szerző az idén január-februárban öntötte könyvbe Csillaghegyen egy itteni keleti hittudományi főiskolához kötődően. Mondandóját indiai fotóinak kommentálásával érzékeltette.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában