Kiállítás

2023.07.01. 15:41

Több mint ötven gyarmati alkotó tehetségét villantja fel a nyári tárlat

A napokban nyílt meg a 36. Balassagyarmati Nyári Tárlat a Horváth Endre Galériában. A tárlat 54 helyi és a városhoz kötődő alkotó munkáját mutatja be.

L.ZS.

A tárlatnak közösségalkotó szerepe is van

Forrás: Nool

Fotó: L. Zs.

A kiállítás megnyitóján Zolnyánszki Zsolt Benedek, a galéria vezetője köszöntötte az alkotókat és az érdeklődőket. – Összesen 54 alkotó művét állítottuk ki, idén 15 új szerző is csatlakozott a tárlathoz– ismertette a galéria vezetője.

Az érdeklődők 54 helyi és a városhoz kötődő alkotó munkáját tekinthették meg                        
Fotó: L. Zs. / Forrás: Nool

Ezt követően Csach Gábor művészettörténész ajánlotta a kiállítást a közönségnek. – A helyi művészek alkotásait hivatott bemutatni a tárlat. Az 1980-as években szerveződött egyfajta közösségfejlesztő céllal, majd a rendszerváltás óta a kis közösségből mostanra egy nagy alkotói közösség lett – fogalmazott Csach Gábor. A művészettörténész Manga Jánosra, a néphagyomány és népművészet kutatójára hivatkozva kifejtette, hogy a művészet és a tudomány értékeléséhez szükséges gyakorlati ismereteket szerezni, mint ahogy Manga is megtanult dudán játszani azért, hogy a zenei gyűjteményt minél autentikusabban rögzíteni tudja Palócföldön is. 

– Itt a paraszti kultúra volt az, ami ellátta magát nem csak élelemmel és a szükséges egzisztenciális dolgokkal, hanem művészettel is, megalkotta saját ruháját, saját dizájnját, épületeit, vagy hangszereket is készített magának– tért ki rá Csach Gábor. Hozzátette, hogy a modern környezettudatos gondolkodással szeretnék ezt napjainkban is elérni.

A kiállítás számos érdeklődőt vonzott, akik képzőművészeti alkotásokat, köztük festményeket, szobrokat és fotókat is megcsodálhattak. A tárlat augusztus 24-ig látogatható a galériában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában