Népmese

2022.09.30. 13:49

Egyre kevesebb nógrádi szülő olvas meséket a gyermekének

Immár 2005 óta Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án tartjuk a magyar népmese napját, amire 2005 óta emlékezünk.A különféle történeteknek számos pozitív hatása van a gyerekek fejlődésére, manapság mégis egyre kevesebb szülő veszi kezébe a mesekönyvet.

Gulyás Edina

Egyre kevesebb szülő olvas manapság a gyermekének Nógrád megyében

Forrás: Pexels/Illusztráció

A gyerekek fejlődését segítik a mesék

– A mese nélkülözhetetlen a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából. Oldja a belső feszültséget, így kiemelten fontos, hogy az életkornak megfelelő történeteket válasszunk, amelyekkel minél könnyebben tud azonosulni a kicsi. A mesélés értékrendet alakít ki a gyermeki világképben, és az érzelmi nevelés egyik kiemelt eszköze – hangsúlyozta Nagyiné Paragi Ildikó, a Mackóvár Központi Óvoda óvodapedagógusa. – Nemcsak a klasszikus értelemben vett mesék vannak fejlesztő hatással a gyermekekre, hanem a mondókák, versek, ölbeli játékok és énekek egyaránt. 

olvasás, mese
A közös olvasás élményt ad a gyerekeknek
Forrás: Pexels/Illusztráció

Mint mondta, a mesék által gazdagodik a gyermekek fantáziája, szókincse, fejlődik a figyelmük, a beszédészlelésük, a szövegértésük és kifejezőképességük is. Azonban más előnyei is vannak a mesélésnek, hiszen azáltal színessé és gazdaggá válik, telítődik a lélek is. Oldja a gyerek feszültségét, segíti a napi történések feldolgozását. A cselekmény magával sodorja őket, a történéseket a belső képeikben jelenítik meg, és később ezeket ültetik át a játékaikba is. A mesékre jellemző, hogy a jó végül elnyeri méltó helyét, a rossz pedig meglakol. Ez a tanulság a gyerekeknek is erőt adhat, s megtaníthatja őket arra, hogy ők is győzhetnek. 

A népmesék az emberek napi problémáit jelenítik meg

– A mese és a népmese közötti fő különbség az, hogy a mesék varázslatos és felszínes eseményeket foglalnak magukban, míg a népmesék az emberek napi problémáit és tevékenységeit jelenítik meg. A tündérmesék leginkább a gyerekeknek szólnak, a népmesék pedig mindenkinek – fogalmazott az óvónő, aki arról is beszámolt, hogy a népmesék által szocializálódnak a kicsik, merítenek a saját népük kultúrájából, megismerik annak a társadalomnak a jelképeit és gondolkodásmódját, melyhez tartoznak. 

– Téves az a gondolat, hogy a rajzfilmek jótékony hatásúak és helyettesítik a személyes mesélést. Ebben az esetben ugyanis egy meglévő képi megjelenítést kap készen a gyermek, és az ő kibontakozó elméjének már nincs dolga a képzelet világában. Valójában sokkal hatásosabb, ha a gyermek maga teremti meg azt a világot, melyben a történet játszódik – ismertette Nagyiné Paragi Ildikó. 

Ritkultak a közös mesélések

– Sajnos az utóbbi időkben meggyengült a családok összetartó-védő ereje, megritkultak a meghitt együttlétek és beszélgetések. Az elektronikus média és a televíziózási szokások alapvetően átrendezték a családok életét. Értékrendjükben háttérbe szorulnak a mesék, a tapasztalatok azt mutatják, hogy szokásrendjükben már nem olyan hangsúlyos a mesemondás és a meseolvasás. Helyüket a rajzfilmek, számítógépes játékok veszik át, a szülők és a gyerekek is szívesebben választják a technika újdonságainak kipróbálását a hagyományos mesélés helyett. 

Az óvónő arról is beszámolt, hogy napjainkban a kicsik örömmel meghallgatják az olyan klasszikus meséket, mint a Kismalac és a farkasok, de a kortárs írók történeteit – például a Bogyó és Babócát – is kedvelik. 

Színes programokkal készülnek a Mikkamakka gyermekrészlegen

– A Balassi Bálint Megyei Könyvtár Mikkamakka Gyermekkönyvtára a korábbi években is mindig csatlakozott a népmese napjához. Ezt idén is örömmel és szívesen tesszük, hiszen küldetésünk az értékmegőrzés és értékátadás – ismertette Molnár Éva, az intézmény igazgatója, hozzátéve: – Az eseményhez mindig hozzátartozott a könyvkiállítás, emellett meseolvasás is színesíti a kezdeményezést. 
Mint mondta, október elsején, szombaton, 10 órakor kezdődnek a programok, annak során papírszínházi népmeséket olvasnak fel a gyerekeknek, illetve mesés társasjátékkal, kirakókkal és színezőkkel idézik fel a népmesei hősöket. Szintén elmaradhatatlan Benedek Elek életművének továbbadása. 
– A könyvtárnak alapfeladata, hogy a modern mesék mellett a klasszikus értékekre is ráirányítsa a figyelmet. Ezért is fontosak az olyan kezdeményezések, mint a népmese napja – húzta alá Molnár Éva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában