Kincsek

2022.04.22. 15:59

A Kárpát-medence Szécsénybe költözött: ezekbe a gyönyörű népviseletekbe te is beleszeretsz

Működik Szécsényben, az Arany János úton egy könyvelőiroda, amelynek egyik helyisége szokatlan berendezéssel bír. A szobában 33 életnagyságú baba áll, amelyek különböző színű, anyagú és mintákkal díszített ingeket, nadrágokat, szűröket, vizitkéket, blúzokat, szoknyákat és kötényeket viselnek. A Kaláris Viselettár vasárnap nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, a kiállított ruhadarabok a Kárpát-medencére jellemző népviseletek sokszínűségét hivatottak bemutatni.

Veres Edina

Valkárné Kail Mónika a Kárpát-medence térképén mutatja, hogy honnan van már anyaguk

Forrás: Hüvösi Csaba, NMH

A bemutatóterem megálmodója a könyvelőként dolgozó Valkárné Kail Mónika, aki elárulta: harminchárom életnagyságú próbababán a Kárpát-medence húsz tájegységének viseleteit tudják bemutatni. 

– Gyerekkoromban találkoztam először a néptánccal, majd több évtizedes kihagyás következett. Miután megszülettek a gyerekeim, ők is elkezdték elsajátítani a néptánc alapjait, így én is visszakerültem ebbe a körbe. Azóta is a Palóc Néptáncegyüttes tagja vagyok, a népviselet pedig közel került a szívemhez. Arra törekszem, hogy a különböző tájegységek táncaihoz szükséges ruhákból saját darabjaim legyenek, minél ritkábban kelljen a tánccsoport ruhatárára támaszkodnom. Emellett annak is utánajártam, hogy az adott régiókban pontosan miként is hordták a különböző ruhadarabokat, melyik szín mit jelentett, vagy milyen lábbeli és frizura illett hozzá. Természetesen az idő előrehaladtával a néhány megvásárolt darabtól eljutottunk odáig, hogy már se a szekrényekbe, se a ládákba nem fért több – mondta a viselettár megalkotója. 

Hozzátette: a népviseletek beszerzése nagy kihívás elé állítja a gyűjtőket. Az eredeti ruhák felkutatása jelenti minden esetben az elsődleges célt annak ellenére is, hogy ez jelenti a nehezebb megoldást. Mindig vannak azonban olyan darabok, amelyek esetében erre már nincs lehetőség. Ilyenkor a viseletkészítők munkája mentheti meg a helyzetet, azonban a szakemberek közül többen annyira elfoglaltak, hogy akár egy éven át is „sorba kell állni” a ruha megvarratása miatt. 

Vasárnap nyílt napot szerveznek

Valkárné Kail Mónika elmondta: férjével közösen alapították a Múltidéző Műhely Egyesületet. Pályázatot adtak be a viselettár megnyitására, tavaly érkezett az örömhír: a bírálók támogatásra méltónak ítélték a projektet. 

– Ez a siker lehetőséget biztosított ahhoz, hogy a saját ruháink mellé beszerezzünk olyan viseleteket is, amelyekről korábban csak álmodni mertünk. Kazár vagy Rimóc viseletei mellett az érdeklődők vasárnaptól testközelből szemügyre vehetik a kalotaszegi, a mezőségi vagy a széki viseleteket is. Emellett különösen büszke vagyok arra, hogy több tájegységre jellemző szűrtípussal is rendelkezünk. Sok olyan viselettár működik hazánkban, ahol megtekinthetők az adott településre jellemző népi ruhadarabok. Ezzel szemben csak néhány olyan akad, amelynek bemutatóanyaga – a szécsényihez hasonlóan – több régió, illetve szinte az egész Kárpát-medence népviseletét felvonultatja. Az állandó kiállítás a népviselet napjához kapcsolódóan, április 24-én nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt. Vasárnap ingyenesen gyönyörködhetnek a viselettár darabjaiban, amelyekkel kapcsolatban természetesen szívesen osztunk meg velük érdekes információkat és történeteket is – fejtette ki a szécsényi viselettár szervezője. 

Rámutatott: a Kárpát-medencében jellemző népviseletek közül sokat sikerült már beszerezniük, de a gyűjtemény nem teljes, szívesen bővítenék azt a jövőben. 

Részletekben rejlik a hitelesség - A szécsényi Kaláris Viselettár kiállítóhelyiségében egy interaktív tábla is található, amely a Kárpát-medence vaktérképét ábrázolja. Az érdeklődők azon helyezhetik el a különféle népviseletet ábrázoló, mágneses képeket, a kiállítás megtekintése során szerzett ismereteik segítségével. Valkárné Kail Mónika elmondta: korábban sikerült több néprajzkutató szakembert megismernie, akik segítségével még hitelesebben tudták felöltöztetni a babákat. – Volt rá példa, hogy átküldtem egy képet az egyik kiállított darabról a felvidéki ismerősömnek. Azonnal jelezte, hogy a kalárist túl magasan helyeztem a baba nyakába. Ezek a legapróbb részletek azok, amelyek szerintem hitelessé tesznek egy ilyen kiállítást. Az pedig igazán motiváló, amikor külsős szakemberek egybehangzó véleménye szerint értékes az, amit létrehoztunk a városban – hangsúlyozta Valkárné Kail Mónika. Hozzátette: ismerősei köréből – mások mellett – Paluch Norbert szakmai támogatását és ötleteit emelte ki. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában