Alakuló ülés

2 órája

Megalakult a vármegye új közgyűlése, juttatásokról is döntöttek (fotók)

Megalakult csütörtök délután a Nógrád Vármegyei Önkormányzat közgyűlése. Az alakuló ülés során megválasztották a vármegyei közgyűlés elnökét, alelnökeit, a bizottságok tagjait, valamint döntöttek az őket illető juttatások összegéről is.

Veres Edina

Megtartotta alakuló ülését csütörtök délután a Nógrád Vármegyei Önkormányzat közgyűlése a salgótarjáni Vármegyeháza Madách Imre termében. Mivel a vármegyei közgyűlés korelnökei jelezték akadályoztatásukat, így – soron következőként – Barna János vezette az ülést a vármegyei közgyűlés elnökének megválasztásáig. A 15 megválasztott vármegyei önkormányzati képviselő közül 14-en voltak jelen, Papp-Gyuris Dóra (Momentum) halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen.

vármegyei közgyűlés
A vármegyei közgyűlés elnöke Skuczi Nándor lett 
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Első napirendi pontként Bódis Pál, a Nógrád Vármegyei Területi Választási Bizottság elnöke tájékoztatta a megjelenteket a vármegyei közgyűlés választási eredményéről, majd a megválasztott képviselők letették esküjüket. Az eskü szövegét dr. Bagó József vármegyei jegyző olvasta elő. Ezután az esküokmányok aláírása miatt szólították a képviselőket, azaz Barna Jánost, dr. Becsó Károlyt, Danyi Attilát, Dócsné Sávolyi Henriettet, Korsós Attilát, Laczkó Rolandot, Meló Ferencet, Nagy-Majdon Józsefet, Percsina Norbertet, Rigó Dávidot, Rubics Lászlót, Skuczi Nándort, Varga Bélát és Zsédely Lajos Jánost. Távolléte miatt Papp-Gyuris Dóra egy későbbi időpontban teszi majd le esküjét.

Újraválasztották a vármegyei közgyűlés előző elnökét

Ezután a vármegyei közgyűlés szavazatszámláló bizottságot választott a megjelent képviselők közül. A bizottság elnökének Laczkó Rolandot, tagjainak Dócsné Sávolyi Henriettet és Percsina Norbertet jelölték ki egyhangúlag. A szavazatszámláló bizottság a vármegyei közgyűlés elnökének és alelnökeinek megválasztása során működött közre az eseményen. A Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésnek elnökévé – titkos szavazással, minősített többséggel – 10 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett Skuczi Nándort választották meg, aki letette esküjét. Köszöntőjében kiemelte: a vármegyei képviselőknek azon kell dolgozniuk a legjobb képességük szerint, hogy a tanulni, fejlődni vágyó fiatalok, akár tanulmányaik folytatására is Nógrádban maradhassanak.

– A vármegye felvirágoztatásához nyilván szükséges állami segítség, de valami ennél is fontosabb: mégpedig a hit. Közös hitünk, hogy van és lesz bennünk elég akarat, hogy dolgozzunk érte. Hit, hogy van hozzá elég képességünk és szándékunk, hogy együtt, egyetértésben összefogva szolgáljuk Nógrádot – hangsúlyozta a vármegyei közgyűlés újra megválasztott elnöke, aki a vármegyék szerepével kapcsolatban kiemelte, hogy sikeres vármegyék nélkül nincs sikeres ország.

– Egy dolog biztos! Mi, nógrádiak építeni akarjuk és építeni is fogjuk az országunkat, ami csak még több és jobb munkával valósulhat meg. Erős összefogással, alázattal, az emberek szolgálatával. Én készen állok erre, ehhez kérem önöket társul – szólt vármegyei képviselőtársaihoz és a megjelentekhez Skuczi Nándor.

Ilyen illetmények illetik meg a vármegyei közgyűlés első emberét

Ezt követően dr. Bagó József vármegyei jegyző ismertette a vármegyei közgyűlés elnökének juttatásaira vonatkozó szabályokat. Mint mondta, a vármegyei közgyűlés elnöke a jogszabály értelmében havi bruttó 1,170 millió forint illetményre, valamint havi bruttó 175 ezer 500 forint költségtérítésre jogosult. Egyéb juttatásként – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – az önkormányzat a közgyűlés elnöke részére biztosít a foglalkoztatási jogviszony idejére egy személygépkocsit, amelynek használata belföldön és külföldön hivatalos és magáncéllal engedélyezett. Emellett az vármegyei közgyűlés elnökét megilleti egy előfizetéses mobiltelefon, mobilinternet használat, valamint hordozható számítástechnikai eszközök. A felsoroltakhoz kapcsolódó előfizetési díjakat és közterheket az önkormányzat a költségvetéséből biztosítja.

Három alelnök segíti Skuczi Nándor munkáját

Az alakuló ülés során egyhangú igen szavazatok mellett módosították a közgyűlés és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló egyik rendeletet. A változtatás értelmében a közgyűlés tagjai sorából – egy helyett – két főállású, míg nem tagjai közül egy társadalmi megbízatású alelnököt választottak szintén titkos szavazással. A két főállású alelnöki tisztséget betöltő képviselők:

  • Barna János 
  • dr. Becsó Károly.

A társadalmi megbízatású alelnök továbbra dr. Bablena Ferenc István maradt. Az alelnökök eskütétele után a juttatásaik megállapítása került napirendre: a vármegyei közgyűlés főállású alelnökei illetményét havi bruttó 1,053 millió forintban állapították meg és fogadták el, amely mellé költségtérítésként havi bruttó 157 ezer 950 forint illeti meg őket.

 A társadalmi megbízatású alelnök tiszteletdíját havi bruttó 468 ezer forintban, költségtérítését pedig havi bruttó 70 ezer 200 forintban határozták meg. Megbízatásuk idejére a főállású alelnököket, valamint a társadalmi megbízatású alelnököt is megilletik a vármegyei elnökre vonatkozó egyéb juttatások.

Emeltek vármegyei közgyűlés tagjainak juttatásán

Az alakuló ülésen a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének bizottsági tagjait is megszavazták. A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnökének Meló Ferencet, alelnökének Zsédely Lajost, míg tagjainak Nagy-Majdon Józsefet, Korsós Attilát, Rubics Lászlót, Rigó Dávidot és Varga Bélát választották meg egyhangúlag. A Területfejlesztési Bizottság elnökének pozícióját Varga Béla tölti be, míg alelnöke Dócsné Sávolyi Henriett lett. A Területfejlesztési Bizottság tagjai közé Danyi Attila, Papp-Gyuris Dóra, Laczkó Roland, Meló Ferenc és Percsina Norbert kerültek be. Az esemény zárásaként végül a vármegyei közgyűlés tagjai juttatásának emelését javasolta Skuczi Nándor. Az ezzel kapcsolatos – az alakuló ülés előtt már kiosztott – rendelettervezetet a közgyűlés 11 igen 3 tartózkodás mellett elfogadta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában