Katonás feladatok

2 órája

Melyik csapat nyerte az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóját? Mutatjuk! (fotók)

Idén ismét katonás feladatokban mérhették össze ügyességüket és rátermettségüket szűkebb hazánk középiskolásai. Az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulójának ez alkalommal a bátonyterenyei sportpálya szolgált helyszínéül, ahol 11 középiskola 14 csapata vett részt a próbatételeken.

Veres Edina

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség idén is meghirdette az immár több mint 10 éves múltra visszatekintő Országos Haditorna Versenyt. A sport és az egészséges életmód népszerűsítése mellett a megmérettetés céljai közé tartozik a honvédelmi nevelés, valamint ezeken keresztül a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése. A vármegyei fordulókat a toborzásért is felelős MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság – más alakulatokkal együttműködve – szervezi.

vármegyei forduló középiskolásoknak
Az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulója: számos feladat várt a középiskolásokra, köztük lövészet is 
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Mindez alól természetesen szűkebb hazánk sem kivétel, ahol kedden a salgótarjáni székhelyű toborzóiroda rendezésében 11 középiskola 14 csapata vehetett részt az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóján. A próbatételnek a bátonyterenyei sportpálya adott otthont, amely területet már korán reggel akadályok, asztalok, sátrak borítottak jelezvén: katonás feladatokból nem lesz hiány a verseny során.

Ilyen próbatételek vártak a vármegyei forduló versenyzőire

Mielőtt a próbatétel, illetve az azon résztvevő versenyzők elrajtoltak, Szűcs Antal őrnagy, a salgótarjáni székhelyű toborzóiroda megbízott irodavezetője köszöntötte a csapatokat, illetve a velük érkező kísérőtanárokat. A megbízott irodavezető ezt követően biztonságtechnikai tájékoztatót tartott a fiatalok számára a különböző feladatokkal kapcsolatban.

A diákoknak összesen nyolc katonás próbatételen kellett helytállniuk, vagy bizonyítaniuk tudásukat. A feladatok között volt:

  • honvédelmi totó,
  • mátrix futás,
  • lézeres váltófutás,
  • gyakorló kézigránáttal célba dobás,
  • tájékozódás, távbecslés,
  • Egészségügyi totó,
  • akadálypálya, és
  • fegyveres váltófutás.

Ez utóbbi feladat jelentette az utolsó versenyszámot, amely után a középiskolások frissítőt és ennivalót kaptak a szervezőktől. A verseny lebonyolításában az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Széplaki János 25. Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) katonái nyújtottak segítséget, illetve működtek közre.

Ők képviselhetik vármegyénket a megmérettetés országos döntőjén

Az eredmények összesítése után fény derült rá, kik nyújtották a legkiemelkedőbb teljesítményt. Az emléklapokat, okleveleket, illetve díjakat Szűcs Antal őrnagy, valamint Gáspár M. Levente alezredes, a 25. TVZ parancsnoka nyújtotta át a próbatétel résztvevőinek. A megmérettetést harmadik helyen zárta a bátonyterenyei Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium csapata. Második lett a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium egyes csoportja, amelynek tagjai a fegyveres váltófutásért járó különdíjat is kiérdemelték. A képzeletbeli dobogó legfelső fokát szintén a Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumból érkezett tanulókból álló közösség, azaz az iskola kettes csapatát alkotó fiatalok hódították meg. A korábbi évekhez hasonlóan a győzelem mellett az első helyezést elért csapaté a megtiszteltetés, hogy képviselhetik vármegyénket az Országos Haditorna Verseny végső összecsapásában, az országos döntőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában