Elismerés

2024.10.13. 19:25

Tolnay Klári emlékét három évtizede őrzi, elismerték kulturális munkásságát

Balla István bőrész-iparművész munkásságát elismeri a vármegye önkormányzata is. A Tolnay Klári Emlékház megalapítója Nógrád vármegyében immár harminc éve végzett kimagasló kulturális és művészeti tevékenységet

Lukács Zsófia

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az alkotó nemrégiben Nógrád Vármegyéért Díjban részesült a karancslapujtői vármegyenapon. Balla István és családja 2000-ben megalapította a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesületet, majd létrehozta a művésznő szellemi hagyatékát ápoló Tolnay Klári Emlékházat Mohorán, melyet Mádl Ferenc köztársasági elnök avatott fel. A Tolnay Klári Emlékház működtetése kulturális misszióvá magasztosult. Az emlékház 25 éve őrzi Tolnay Klári szellemi és művészi hagyatékát.

Tolnay Klári emlékét őrzi
Balla István (jobbra) a díj karancslapujtői átadásán. Tolnay Klári emlékét három évtizede őrzi
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Nógrád vármegye életében fontos szerepet tölt be, megkerülhetetlen kulturális és művészeti fórum; rendezvényei, kiállításai és koncertjei a magyar művészvilág nagyjait vonzza a vármegyébe. Mint arról beszámoltuk idén a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán színművészek vehették az elismerést Mohorán.

Az alapító munkáját díjazta a vármegye önkormányzata

Balla István munkásságát a Nógrád Vármegyéért Díj koronázta meg. – Büszkeséggel tölt el, hogy nekem ítélték oda a Nógrád Vármegyéért Díjat, de úgy  érzem, hogy ez az egész családomnak szól, hiszen összefogással tudjuk ezeket az értékeket itt megőrizni. Az egész megyét érintően igyekszünk programokat szervezni. Fiam, Balla Bence filmforgatással is foglalkozik, ő Nógrád rejtett kincseit örökíti meg és emellett Tolnay kutatóvá is vált, feleségem pedig a Tolnay Klári emlékházat vezeti. A járvány alatt hoztuk meg azt a döntést, hogy nem Pestről irányítjuk tovább az emlékházat, hanem leköltöztünk Mohorára és felújítottuk az emlékházat, rendbe tettük, kiegészítettük tudományosan a kiállítást. Azóta aktívabban kivesszük a részünket a közéletből is – mondta el portálunknak a díjazott.

Kiamagasló életút és számtalan elismerés

Balla István MSZOSZ-díjas bőrész-iparművész, a mohorai Tolnay Klári Emlékház alapítója és az azt működtető Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke, Mohora község díszpolgára. Az Anyanyelvi Kultúránkért Alapítvány alapító, kuratóriumi tagja. Művészeti tanulmányait Budapesten végezte. Idővel tanulmányutakat tett Európa számos országában. Strasbourgban tanult japán lakktechnikát, Romániában az ortodox ikonfestészetet tanulmányozta, Mexikóban a tradicionális festészettel foglalkozott. Az iparművészet több ágazatából nyert tudását egyesítette, saját technikákat kialakítva. Művészetét bőrészetnek keresztelte. Mentorától, Makrisz Agamemnon Kossuth-díjas szobrászművésztől fémszobrászatot tanult, amit bőrszobrászatában felhasznált. Ezt számos stílus és korszakváltás követte, Balla István bőrész munkáit immár több mint 150 önálló hazai, és nemzetközi kiállításon láthattuk. 

Tolnay Klári tiszteletére egyesületet is alapított

Balla István 2000-ben megalapította a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesületet, majd létrehozta művésznő szellemi hagyatékát ápoló Tolnay Klári Emlékházat Mohorán. Kimagasló iparművészeti és pedagógiai munkásságáért 2002-ben MSZOSZ-díjat kapott. 2003-ban a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület működéséért Szontágh Pál díjat kapott. 2021-ben a Tolnay Klári Emlékház Nógrádikum díjban, majd 2022-ben a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának elismerő kitüntetésében részesült. 2024-ben Nógrád Vármegyéért Díjjal ismerték el munkásságát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában