Távhő

3 órája

Távfűtés: Salgótarjánban dönthetnek a lakók, hogy dideregnek-e

Idén szinte nem is volt időnk felkészülni a hűvösebb őszi időre, a forró nyári napok egyik pillanatról a másikra változtak fogvacogtatóvá. A házak kéménye így már sok helyen füstölög, de mi a helyzet azokkal a társasházakkal, ahol a távfűtés biztosítja a meleget? Utánajártunk, hogy kérhetik-e és ha igen, mikortól a lakók a fűtés elindítását.

Gulyás Edina

Fotó: Illusztráció: MW

A távhővel fűtött társasházak és panelek esetében nem az időjárás határozza meg azt, hogy mikor indul a fűtési szezon. Azt törvény szabályozza, azonban a lakók kérésére, a megjelölt időszaktól korábban is beindul a távfűtés. Salgótarjánban már szinte az összes érintett lakóépületben melegek a radiátorok.

távfűtés: az időjárástól függ az indulása
Nem emelkedett a távfűtés ára, ha az időjárás hidegebbre fordul, nem kell dideregniük az ilyen lakásban élőknek
Fotó: Illusztráció: MW

Salgótarjánban több mint 4 ezer lakásban van távfűtés

– Salgótarjánban 1965 január 29-én kezdődött meg a távhőszolgáltatás, az első távfűtött épület az akkor Főtér 13, jelenleg Március 15. út 2-12. számú épület volt – tájékoztatta portálunkat Kaszás István, a Salgó Vagyon Kft. műszaki igazgatója. – A távfűtéssel ellátott lakások száma jelenleg 4.278.

Mint mondta, a fűtést az épületek – közös képviselő útján történő – kérésének megfelelően kapcsolják be. Jelenleg szinte az összes lakóépületben melegek a radiátorok. 

A távhős lakások fűtési szezonját egy kormányrendelet szabályozza. A fűtési idény október 15. napja és a következő év április 15. napja közötti időszak. Ekkor, egyéb megállapodás hiányában, a távhőszolgáltató biztosítja a fűtést. Ettől az időszaktól azonban el lehet térni. A lakók többségi döntése alapján egy társasház előbb, vagy később is kérheti a távfűtést. Az üzemben tartó a szolgáltatást a fogyasztói döntésnek megfelelően köteles nyújtani. A fogyasztók többségi döntését lakásonként egy szavazat figyelembevételével kell megállapítani. 

A lakossági árak tíz éve változatlanok 

Arra a kérdésre, hogy lakóknak milyen feladatokat érdemes elvégezni a fűtési szezon előtt Kaszás István elmondta: a szekunder fűtési rendszer a társasházak, a lakáson belüli radiátorok, szerelvények, vezetékszakaszok a lakók tulajdonában vannak, így az ő feladatuk azokat megfelelő állapotban tartani. Mindenképpen érdemes megvizsgálni a radiátorok állapotát, a radiátorszelepek működőképességét, hiszen ezek nélkül nem lehet takarékos módon fűteni.

Kaszás István arra is kitért, hogy a lakossági árak 2014 októbere óta változatlanok, az intézményi és piaci alapú hőárak pedig tavaly októbertől mintegy harmadával csökkentek. A szakember a jövőt érintő kérdéssel kapcsolatban több témakört is kifejtett.

Zöldítik is a rendszert, ez uniós elvárás

– A folyamatos fejlesztés elengedhetetlen a salgótarjáni távfűtés jövőjében, emellett arra kell törekedni, hogy lehetőség szerint minél több új felhasználó csatlakozzon a rendszerhez. A hőtermelés területén a megújuló energiahordozók arányának növelése uniós elvárás, de a város „zöldítésében” is fontos. Egy biomassza tüzelésű kazán telepítése ezeken túl a felhasznált energiahordozók diverzifikációját segíti elő, ami az árak stabilitását támogatja és csökkenhet a világpiaci folyamatoknak történő kitettség is – fogalmazott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában