Allergia

Tegnap, 16:55

Viszlát pollenek! – lecsengőben a parlagfűszezon

Lassan, de biztosan fellélegezhetnek az allergiások. Az parlagfű pollenkoncentrációja ugyanis országszerte, így szűkebb hazánkban is fokozatosan csökken.

Nagy Orsolya

Lecsengő szakaszába lépett a parlagfűpollen-szezonja – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ napi pollenjelentéséből. Mint a központ fogalmazott, az eső és a lehűlés hatására országszerte alacsony és közepes szintre mérséklődött a parlagfű pollenkoncentrációja. Ennek ellenére azoknál, akik érzékenyek a parlagfűre még mindig jelentkezhetnek a különböző tünetek, így például orr- és szájnyálkahártya viszketés, tüsszögés, orrfolyás, vagy szemviszketés.

parlagfű
A parlagfűszezon lecsengőben, de még lehetnek tünetek
Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

A parlagfűre érzékenyeknél még enyhe tünetek jelentkezhetnek

„A többi lágyszárú allergén, mint a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a libatopfélék, a kenderfélék, az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony. Ezen túlmenően a kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a magas és nagyon magas tartományban alakulhat, az Epicoccumé pedig közepes" – írta a szervezet honlapján.

Bár már a legtöbb allergizáló növény lecsengőben van, mégis okozhatnak tüneteket, ezért az arra érzékenyeknek továbbra is védekezni kell ellenük. Portálunknak dr. Csépányi Éva nógrádi háziorvos korábban elmondta, hogy manapság már az antihisztaminok széles skálája az allergiások rendelkezésére áll, de különféle orrspray-k is kaphatók a tünetek kezelésére. Utóbbiak kifejezetten az orrnyálkahártya gyulladását mérsékelik, amely által csökkenhet az orrváladékozás, de akár meg is szüntetheti azt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában