Készíts őszi dekorációt!

2 órája

Őszi dekorációk házilag? – mutatjuk a legtutibb ötleteket!

Saját kezűleg őszi díszeket készíteni sokkalta egyszerűbb, mint azt elsőre gondolná az ember. Némi körültekintéssel a környezetünkben és a természetet járva is könnyedén találhatunk olyan őszi dekorációs elemeket, amelyek feldobhatják a „szürke” hétköznapokat.

Sipos Nina Vivien

Az aktuális évszakhoz illő dekorációk könnyen feldobhatják a lakásunk hangulatát, szinte ünnepi légkört teremtve. Bistei Viktória salgótarjáni alkotó elárulta portálunknak, hogy mik azok az őszi dekorációs elemek, amelyek sosem mennek ki a divatból, emellett pedig az idei trendeket és népszerű színkombinációkat is megosztotta velünk.

őszi dekoráció
Odahaza őszi dekorációt készíteni egyáltalán nem bonyolult dolog
Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

Népszerűek a klasszikus őszi dekorációk

Bistei Viktória, a salgótarjáni Kreatív Kávézó Egyesület elnöke szerint az őszi díszek melegséget, természetességet sugároznak, és meghitt hangulatot teremtenek. Természetesen vannak időtlen, klasszikus elemek, amelyekhez évről évre bátran nyúlhatunk hozzá, ha saját készítésű dekorációt szeretnénk csinálni, hiszen kétségtelenül divatosak maradnak.

Ilyenek kelléknek számítanak például a gyertyák, a mécsesek, a pihe-puha textilek, a tökök és a dísztökök. Ezen utóbbi az őszi dekoráció alapdarabjait is képezhetik, mivel festett, faragott vagy natúr formában is jól mutatnak az asztalon, ablakpárkányon, akár a bejárat előtt. 

Valódi rusztikus, őszi légkört alakíthatunk ki a természet adta kincsek felhasználásával is, így nem foghatunk mellé, ha búzakalászt, szárított virágot, kukoricacsöveket, bogyókat, tobozt, gesztenyét, makkot vagy éppen őszi faleveleket gyűjtünk egy-egy erdőben vagy parkban tett sétánk során.

– Az őszi falevelek egyszerű, mégis varázslatos dekoráció elemek tudnak lenni, amelyek a természet ciklusainak szépségét és az elmúlás méltóságát szimbolizálják. A színes levelek sokféle módon adnak lehetőséget a kreativitás kifejezésére: egy-egy koszorú, asztaldísz vagy akár egy fali dekor által újra életre kelhetnek – árulta el Bistei Viktória, hozzátéve: – Ezek a dekorációk könnyen kombinálhatók és variálhatók, így minden évben frissnek hatnak, mégis megőrzik a klasszikus őszi hangulatot.

A kreatív alkotó kiemelte: az őszi illatokról se feledkezzünk meg, amik elmaradhatatlan elemei az új évszaknak. A fahéjrudak, a szárított narancsszeletek, a szegfűszeg, illetve a sütőtök aromája könnyen otthonossá teszi lakásunkat.

Hódítanak az új őszi trendek

2024-ben a lakberendezési trendek a természetes anyagokra, fenntarthatóságra és a meleg, hívogató színekre helyezik a hangsúlyt. Divatos árnyalatnak számít a meleg barna, a terrakotta, az olívazöld és bézs árnyalatok, amik tükrözik a természet szépségét. Az arany és réz színek kiemelik a luxust és a modernitást, továbbá jól kombinálhatók a földszínekkel. 

– Az őszi hangulat megteremtéséhez a meleg színek a legalkalmasabbak. A narancs, a bordó, a burgundi, a rozsdabarna, az arany, a mustársárga, a krém, a bézs és a sötétzöld színek az ősz ikonikus árnyalatai, amik harmóniát és otthonosságot sugároznak – közölte Bistei Viktória.

Az őszi szezonban a gomba motívuma rendkívül népszerű a kézműves alkotásokban, mivel a gombák a természet megújulásának és gazdagságának szimbólumai. Az őszi táj élénk színei, mint a vörös, narancs és sárga, tökéletes hátteret adnak a gomba formák és textúrák megjelenítéséhez.

– Idén ősszel az otthonunk legyen friss és modern megjelenésű, de mindeközben tartsuk meg a kényelmet. Használjunk természetes anyagokat, mint a fa és a kő, a pihe-puha textilek pedig melegséget és kényelmet nyújtanak. Az őszi fények, a gyertyák, a LED fényfüzérek meghitt hangulatot varázsolnak – javasolta a salgótarjáni alkotó.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában