Jegyzet

14 órája

Önkéntes munka

Gyümölcsöző együttműködés alakult ki egy salgótarjáni szakképző iskola és egy időskorúak otthona között. Elöljáróban csak annyit: az önkéntes munka mindkét félnek előnyös.

Gulyás Edina

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos felhívásához csatlakozott a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthona is. Az intézményben felmerülő felújítási, illetve karbantartási feladatokat önkéntes munka keretében végezhetik el a segíteni szándékozók.

Az önkéntes munka a szakképző iskola diákjainak és az időskorúak otthona lakóink, dolgozóinak is az előnyére válik
Az önkéntes munka a szakképző iskola diákjainak és az időskorúak otthona lakóink, dolgozóinak is az előnyére válik
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Önkéntes munka: jó érzés segíteni másokon

Az ötlet nem mindennapi, de nem is szokatlan. Nem először hirdettek hasonló akciót az időseket ellátó intézményben. Tavasszal a kerítést varázsolták újjá az ügyes, önkéntes kezek, és a szabadtéri padokat, asztalokat is lefestették. Ezúttal négy napon keresztül szorgoskodhatnak a jelentkezők, az őszi hidegebb idő beköszönte előtt még rendbe tehetik a kertet, levághatják a füvet, formára fazonírozhatják a sövényt, de a benti terekben is mindig akad munka.

Az önkéntesség egyre nagyobb teret nyer az emberek életében. Egyesületek és alapítványok jönnek létre, tagjaik szűkebb-tágabb környezetükben végeznek el hiánypótló feladatokat. A szervezetek jobbára az idősebb korosztályt mozgatják meg, a fiatalok nehezebben mozdulnak.

Ezt a tényt és az önkéntes munka fontosságát felismerve döntött úgy egy salgótarjáni szakképző iskola, hogy csatlakozik a fenti felhíváshoz. Azonban kicsit továbbgondolva a kölcsönös segítségnyújtást, együttműködési megállapodás született az iskola és az időskorúak otthona fenntartója között. A diákok ennek értelmében nem csak néhány napig, hanem az egész tanévben elvégzik az adódó munkákat az otthonban. Így valódi haszna lesz a tevékenységüknek, és talán egyre többen érzik meg, milyen jó érzés segíteni másokon...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában