Felhívás

3 órája

Veszélyeket rejt az őszi közlekedés – így kerüld el a bajt!

Az elkövetkezendő időszakban egyre többször fordulhat elő kiadós csapadék, valamint szelesebb, hűvösebb időjárás, de a hőmérséklet is csökken. Mindezek jelentősen nehezítik a biztonságos őszi közlekedést.

Nagy Orsolya

Érdemes lassabban közlekedni ősszel

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy az őszi közlekedés során mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez és az időjárási-, látási- és útviszonyokat figyelembe véve, körültekintően vegyenek részt a forgalomban – hívta fel a figyelmet Bárnai Kinga, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottság titkára.

közlekedés
A megfelelő gumiabroncsok elengedhetetlenek a biztonságos közlekedéshez
Forrás:  Archív Nool.hu

Őszi közlekedéskor fel kell venni a forgalom dinamikáját

Mint fogalmazott, az őszi közlekedés során számos szabályt érdemes betartani a biztonságunk érdekében.

– Fontos, hogy csak megfelelő műszaki állapotú járművel induljanak útnak és fordítsanak kiemelt figyelmet a járművük gumiabroncsainak állapotára, a világító berendezéseinek működésére, az ablaktörlő lapátok és az ablakmosó folyadék minőségére, illetve elindulás előtt a szélvédők és tükrök csapadék- és páramentesítésére – hangsúlyozta Bárnai Kinga. 

Hozzátette: az őszi, esős esős időszakban csökken a látótávolság és a csúszós utakon megnő a féktávolság, ezért különösen fontos a megfelelő követési távolság és a jármű sebességének helyes megválasztása. Emellett érdemes kerülni az előzést is és inkább felvenni a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják.

A titkár kiemelte továbbá, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal kell megközelíteni, lassabban és körültekintőbben vezetni. Mivel az esős, borús napokon hosszabb a féktávolság is, így jóval korábban érdemes megkezdeni a lassítást, ha gyalogost látnak.

– A nagy mennyiségű eső és az úttestre kerülő falevelek miatt az útburkolat felülete csúszóssá válik, ezen túl a felüljárókon, a hidakon, továbbá az erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban kell számolni az úttest csúszósságával. Ilyen helyeken kellő időben csökkentsék járműveik sebességét és kerüljék a meggondolatlan, gyors kormánymozdulatokat – közölte Bárnai Kinga.

A gyalogosoknak fontos a láthatóság

Mint mondta, a gyalogosoknak is fontos, hogy esős időben kiemelt figyelmet fordítsanak a láthatóságra, de azzal is számolniuk kell, hogy a vizes, nedves aszfalton a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni. Éppen ezért arra kérik a rendőrök a gyalogosokat, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez érve alaposan nézzenek szét, és még az úttestre lépés előtt győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úttesten.

Bárnai Kinga arra is kitért, hogy az esős időben viselt sapka, kapucni, de akár a nyitott esernyő is akadályozhatja a teljes, 180 fokban történő szétnézést, így különösen körültekintően kell áthaladni az úttesten és a megszokottnál óvatosabban közlekedni.

Ezen túlmenően fontos felhívni arra is a figyelmet, amennyiben tartósan hét Celsius-fok alá süllyed a napi átlaghőmérséklet, indokolttá válik a téli gumiabroncs használata, amelynek cseréjét nem szabad az utolsó pillanatra hagyni.

Sokan nem cserélik időben
Tolmácsi Erik, az egyik salgótarjáni szerviz vezetője portálunknak korábban úgy fogalmazott, hogy  a nyári gumiabroncs tapadása teljesen más, az könnyebben megcsúszik a síkos és a nyálkás utakon. Ennek ellenére mindig sokan vannak, akik halogatják a cserét és csak az utolsó pillanatban fordulnak szakemberhez. Fontos az is, hogy a téli gumiabroncs minőségi legyen és eleget tegyen az elvárásoknak.  Ezen spórolni nem éri meg, hiszen mindenkinek fontos a saját maga és szeretteinek a testi épsége. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában