Együttműködés

12 órája

Testvéróvodává vált a két település intézménye

Hollókő és Ipolytarnóc szorosabbra fűznék egymással a kapcsolatot. Az együttműködés első lépéseként pedig a két község intézményei testvéróvodákká váltak. Az első közös program keretében az Ipolytarnóci Kerekerdő Óvoda gyerekei látogattak el csütörtökön Hollókőre.

Lászlók Judit

A két település intézményeinek a közös programja csütörtök délelőtt kezdődött, amelyen részt vett mindkét község polgármestere is. Szabó Csaba, Hollókő első embere portálunk érdeklődésére elmondta: még 2010-ben Szécsény, Hollókő és Ipolytarnóc önkormányzata aláírta a Hollókő-Szécsény-Ipolytarnóc turisztikai tengely elnevezésű megállapodást, amelyből sajnos végül nem lett semmi.

Testvéróvodákká váltak a világörökségi községek intézményei
Testvéróvodákká váltak a községek intézményei
Fotó: Lászlók Judit / Forrás:  Nool.hu

– Azonban mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy szükséges lenne a térségben lévő három idegenforgalmilag frekventált településnek összefognia, viszont amíg ez megvalósul, addig is szeretnénk kialakítani egy szorosabb együttműködést Hollókő és Ipolytarnóc között. Utóbbit pedig már a legkisebbek szintjén elkezdtük egy találkozóval – fogalmazott Szabó Csaba.

Gál István, Ipolytarnóc polgármestere kifejtette: a Hollókővel való együttműködés során szeretnének részt venni egymás rendezvényein, illetve céljuk, hogy a gyerekek meglátogassák és megismerjék egymás településeit, kultúráját és hagyományait is.

Ugyanakkor mindkét polgármester egyetértett abban, hogy a két település közötti partnerség hosszútávra szól, és a jövőben, amennyiben lesz rá lehetőség, szeretnének kialakítani egy turisztikai célú együttműködést is.

Az első programon az ipolytarnóci óvodások ismerkedtek meg Hollókővel

A két település közötti együttműködés első lépéseként az intézményeik testvéróvodákká váltak. Ennek keretében pedig a közös programon az Ipolytarnóci Kerekerdő Óvoda hat csemetéje látogatott el csütörtökön Hollókőre.

Sőregi Tiborné, a Hollókői Óvoda megbízott vezetője elmondta: az ipolytarnóci intézmény vette fel velük a kapcsolatot annak érdekében, hogy váljanak testvéróvodává, amit örömmel fogadtak.

– Úgy gondoltuk, hogy először mi megmutatjuk Hollókő világörökségi kincseit és programot szerveztünk az ipolytarnóci óvodások számára. A gyermekeket a Hollókői Óvodában fogadtuk, amelyet az ismerkedés, a közös éneklés, a verselés és a mesélés követett a csoportszobában. Majd sétáltunk egyet az Ófaluban, ahol megtekinthettük közösen a Palóc Játszóházat, a Palóc Babamúzeumot és a Guzsalyast. A közös programot pedig ebéddel zártuk – mondta Sőregi Tiborné, aki szerint elsőként a gyerekekkel később pedig a felnőttekkel is szeretnének kialakítani egy olyan kapcsolatot, amely lehetővé teszi, hogy együtt ünnepeljék meg a nagyobb eseményeket.

A két intézmény következő közös programja a farsang lesz

Varga Fanni, az Ipolytarnóci Kerekerdő Óvoda igazgatója szintén megerősítette a kapcsolatfelvételt: – Az ipolytarnóci óvodásokkal szinte minden évben ellátogatunk Hollókőre kirándulni, mondhatni kötődünk hozzá. Így innen jött az ötlet, hogy testvéróvodát alapíthatnánk azzal a céllal, hogy a mi gyermekeink is megismerhessék az ittenieket, és fordítva. Sajnos az óvodásainknak a jelentős része hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű, így a szüleik nem tehetik meg, hogy elvigyék őket akár olyan helyszínekre, mint például Hollókő. Az együttműködésünket pedig mindkét önkormányzat támogatja.

Az ipolytarnóci óvoda vezetője végül kitért a jövőbeni terveikre is. Mint mondta: a két intézmény következő közös programja a farsang lesz, így akkor a hollókői gyerekek látogatnak el Ipolytarnócra. Emellett pedig terveznek kirándulást Ipolytarnócra is, amelynek során a hollókői óvodások megismerkedhetnek az Ipolytarnóci Ősmaradványokkal és a helyi tájházzal. Aztán húsvétkor ismét az ipolytarnóci óvodások érkeznek majd Hollókőre, hogy megismerkedjenek a hagyományokkal, szokásokkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában