Jegyzet

3 órája

Halloween

A kelták az egyik legszentebb ünnepüket, a samhaint október 31-én tartották, ám ez manapság már más néven ismert. A halloween világszerte népszerű, leginkább a gyerekek körében, azonban meglepő módon Magyarországon nincs nagy kultusza.

Sipos Nina Vivien

Megfigyelhető, hogy sokan nem szeretik idehaza a halloweent. Leggyakrabban arra hivatkoznak az emberek, hogy mivel ez nem egy magyar eredetű ünnep, így nincs is értelme különösebben foglalkozni vele és népszerűsíteni. Ettől függetlenül szerintem érdemes lenne olykor kilépni a saját komfortzónánkból, hiszen az sem vezet előbbre, ha folyton a megszokott keretek között mozgunk és befásultan elutasítunk mindent, ami egy kicsit is furcsa, illetve eltér a saját hagyományainktól.

A halloween világszerte népszerű
A halloween világszerte népszerű
Forrás: Illusztrációs fotó: Shutterstock

Ünnepeljük a halloweent!

Meglepően sokan azt gondolják, hogy a halloween egy amerikaiak által kitalált nap, amikor is különféle maskarákba és jelmezekbe beöltözve járják az emberek, a gyerekek az utcákat, bekopogtatva házról házra „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással. Azonban most lerántanám a leplet e tévhitről: az ősi kelták ünnepe a samhain volt, amely az új év, valamint a hideg és sötét évszak kezdetét jelentette.

A hit szerint újév előestéjén, vagyis október 31-én a világ rendje felborul, elhalványul a határ a világunk és a túlvilág között, és az emberfeletti lények, továbbá a halottak szabadon járhatnak köztünk. Szent szertartások is kapcsolódtak ehhez az ünnephez, viszont az évszázadok során teljesen átalakult a tradíció, a televíziónak és a filmeknek köszönhetően pedig mára már vicces és szórakoztató szokások kötődnek halloweenhez, amely mindenszentek előestéjét jelenti. Javaslom, hogy ne féljünk nyitni az új dolgok felé és ünnepeljük meg idén a halloweent!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában