Gombamérgezés

2 órája

Gyilkos galóca miatt lett rosszul az ipolyvecei nő

Májátültetésre vár egy asszony Ipolyvecén, mert mérgező gombából főzött ételt. A gyilkos galóca egy házalótól került a nőhöz.

Nool.hu

A napokban Nógrádban, Ipolyvecén kapott mérgezést a gyilkos galócától egy nő. Az intenzív osztályon várja a májátültetést. A gyilkos galóca egy házalótól került a pórul járt asszonyhoz – közölte testvérportálunk, a Heol.hu. 

gyilkos galóca
A gyilkos galóca az egyik legveszélyesebb gombafajta
Forrás: Wikipédia

Portálunk az esettel kapcsolatban érdeklődött az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője megerősítve az esetet arról tájékoztatott, hogy a mentők egy nőt szállítottak gyengeség, hányás és hasmenés miatt vizsgálatok céljából kórházba. A helyszíni ellátás, infúzió bekötése után viszonylag stabil állapotban került kórházba. Úgy tudjuk, hogy rendőrségi eljárás is indult az ügyben. Érdeklődtünk a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál, amint válaszolnak, beszámolunk a további részletekről.

A gyilkos galóca a legveszélyesebb

Boros Lajos gombaszakellenőr minap a Mokkában beszélt arról, hogy a természet ősszel bőségesen kínálja a gombákat, ám néhány dologra ajánlott odafigyelniük a laikusoknak. A szakember felhívta a figyelmet, hogy nem célszerű feltúrni az avart, ugyanis az erdőben úgyis láthatóvá válnak a szedhető példányok. 

Boros Lajos a mérgezőgombafajtákra rávilágítva kiemelte, hogy a legveszélyesebb a gyilkos galóca, amelynek legfőbb ismertetője a bocskora, amely azonban a hegyvidéki területekkel ellentétben a homokos talajon nem látszik, így fokozottan óvatosnak kell lenniük a gombászóknak. A hártyás gallérra és a fehér lemezekre is rámutatott, mint tipikus jegyekre, a kalap színéről ugyanakkor elárulta, rendkívül változatos lehet, vagyis a fehértől a sötétzöldig bármilyen előfordulhat.

Kerüljük el a zugárusokat!

Balázsné Tóth Júlia salgótarjáni gombaszakellenőr korábban portálunknak elmondta: – A galócák már nyáron is megjelentek, amelyek novemberig vannak jelen. Szintén mérgezőek a pókhálós gombák, a világító tölcsérgomba, a sárga kénvirággomba, a fenyves sisakgomba. Utóbbit gyakran az ízletes tőkegombával szokták összetéveszteni, így nem árt résen lenni. 

Balázsné Tóth Júlia hangsúlyozta, ne szedjenek le olyan gombát, amely közvetlenül a mérgező mellett helyezkedik el. Emellett külön szedjék le a különböző fajokat, hiszen, ha már csak egy darab mérgező faj is belekerül a kosárba, akkor az összeset ki kell dobni. A legfontosabb pedig, hogy amit nem ismernek, vigyék be elkészítés előtt vizsgálatra a szakértőhöz. A szakember kifejtette: fontos azt is megemlíteni, ha valaki zugárusoktól, illegális árusoktól vesz gombát, vigyék el megnézetni, nehogy baj legyen a vége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában