Jogi ügyek

3 órája

Ihatsz alkoholt, ha elektromos rollert vezetsz?

Fontos kérdéseket tisztázott a Fővárosi Ítélőtábla a keddi sajtóeseményén: kiderült végre, hogyan minősítik az elektromos rollerrel közlekedőket a büntetőjogi ügyekben.

Gulyás Edina

A Nógrád vármegyei ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla keddi sajtóeseményén kiemelt témaként szerepelt az elektromos rollerek használatának büntetőjogi megítélése. Dr. Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője, egyben az intézmény sajtószóvivője részletezte az új szabályozási irányokat és a bíróság szerepét a közlekedési eszközök jogi besorolásának kérdéseiben.

Kiderült, hogyan minősítik az elektromos rollerrel közlekedőket a büntetőjogi ügyekben
Kiderült, hogyan minősítik az elektromos rollerrel közlekedőket a büntetőjogi ügyekben
Forrás: Illusztrációs fotó: Shutterstock

Az elektromos rollerek helyzete a közúti közlekedésben

A fővárosi eseményen elhangzott: Magyarországon 2024 nyarára már közel 100 ezer elektromos roller vett részt a közúti forgalomban. Ezzel párhuzamosan egyre több baleset és vitás jogeset történt, amelyek tisztázása érdekében elengedhetetlenné vált a közlekedési szabályok felülvizsgálata és módosítása. Dr. Ujvári Ákos szerint az elektromos rollerek jogi besorolása jelenleg még rendezetlen, mivel a KRESZ nem sorolja be ezeket egyetlen járműkategóriába sem.

A közlekedési eszköz pontos meghatározása ugyanakkor alapvető jelentőségű a büntetőjogi felelősség megállapítása szempontjából. Ahhoz, hogy a járművezetést érintő bűncselekmények – például közúti veszélyeztetés, baleset okozása, ittas vezetés – megállapíthatók legyenek, az eszköznek jogi értelemben is járműnek kell minősülnie.

A joggyakorlat új megközelítései

A bíróságok az elmúlt időszakban több esetben is foglalkoztak az elektromos rollerek által okozott balesetek és szabálysértések jogi kezelésével. Az ítélkezési gyakorlat egységes álláspontot alakított ki: az elektromos rollerek járműnek minősülnek, mivel akkumulátorral működő motor hajtja őket, és alapvetően személyszállításra szolgálnak. Ez a besorolás lehetővé teszi, hogy a rollerezéssel kapcsolatos szabályszegések esetében ugyanazokat a büntetőjogi következményeket alkalmazzák, mint más járművezetőknél.

A szakember megosztotta: a KRESZ módosítása már folyamatban van, és a közeljövőben várhatóan részletes szabályok vonatkoznak majd az elektromos rollerek használatára. Addig azonban a bírói gyakorlat és az egyes esetek jogi elemzése irányítja a jogalkalmazást.

Mit jelenthet mindez a nógrádi e-rolleresekre nézve?

Bár a Fővárosi Ítélőtábla székhelye Budapesten található, hatásköre Nógrád vármegye ügyeire is kiterjed. Az elektromos rollerekre vonatkozó új szabályozási irányok és az ítélkezési gyakorlat változásai ezért minden bizonnyal hatással lesznek szűkebb hazánk közlekedésére is.

Nem kérdés: az elektromos rollert használók számára fontos, hogy figyelemmel kísérjék a jogi környezet alakulását és a közlekedési szabályok változásait. Az ítélőtáblán elhangzott állásfoglalás tisztázta: fontos, hogy a közúti közlekedés biztonsága érdekében minden eszközt egyértelműen kezeljenek a jogszabályok, legyen szó akár hagyományos járművekről, akár új típusú közlekedési eszközökről, mint például az elektromos rollerek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában