Október 6.

3 órája

Az aradi vértanúk hősiességére emlékeztek Pásztón

Nemzetünk hőseire emlékeztek pénteken Pásztón. A koszorúzási ünnepségen fejet hajtva tisztelegtek az aradi vértanúk előtt.

Sipos Nina Vivien

Koszorúzási ünnepséget tartottak az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulója alkalmából pénteken délben Pásztón. A rendezvényen a városvezetés, a civil szervezetek és intézmények képviselői mellett a helyi iskolák tanárai és diákjai is részt vettek, hogy megemlékezzenek nemzetünk hőseire.

aradi vértanúk
Az aradi vértanúk emléke előtt hajtottak fejet Pásztón
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Az aradi vértanúkat összekötötte a szabadságvágy

– A szabadságharc bukása után 1849. október 6-án végezték ki az aradi vértanúkat. Áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen a forradalom előtti állapotokat többé már nem lehetett visszaállítani, de a bukás ellenére a nemzetben nem csak tovább élt, hanem tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszméje. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának gyásnapjaként emlékezünk október 6-ra – hangzott el a pásztói megemlékezésen.

Farkas Attila beszédében elmondta, hogy a magyar nemzet számos megpróbáltatást állt már ki. Az évszázadok során rengeteg tragédia ért bennünket, mint például a trianoni békediktátum, június negyedike, az aradi vértanúk kivégzése, vagy október huszonhárom, azonban ezek csak jobban megerősítettek minket, közösségünket, és identitásunkat.

Farkas Attila
Farkas Attila beszédében elmondta, hogy a magyar nemzet számos megpróbáltatást állt már ki
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool

A településvezető kiemelte, hogy az aradi tizenhármak számára a hazaszeretet elválaszthatatlanul összefonódott a szabadság szeretetével, hiszen a kivégzett hősök mind nemzetiségükben, mind pedig társadalmi származásukban különböztek egymástól. 

A szabadságvágy kötötte össze őket. Hozzátette: ne feledjük el, hogy ők egész létükkel, legfőképpen azzal, amiért életüket adták, példát mutatnak nekünk!

Az ünnepségen ezt követően Bognár Hanna, a Zsigmond Király Általános Iskola 8.b osztályos diákja adta elő Ady Endre október 6. című versét, majd Nágel Hanna, 8.c osztályos tanuló fuvolán játszotta el a Cinema Paradiso című zenei művet. Az esemény zárásaként a városvezetés, a civil szervezetek és az intézmények elhelyezték a tisztelet virágait az emlékműnél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában