Tankerület

2024.09.03. 13:52

Új igazgatók, felújítások és bővítés – így indult a tanév

Szeptember 2-án, hétfőn több mint 6 ezer diáknak csengettek be a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában lévő iskolákban. Az új tanév változásairól, fejlesztéseiről, illetve a kinevezésekről Nagyné Barna Orsolya, a tankerület igazgatója számolt be portálunknak.

Lukács Zsófia

– Az előző tanév végével megkezdődtek a nyári felújítások az iskolákban. A szünetben 16 intézményben történt nagyobb karbantartási munka, amelyet a Balassagyarmati Tankerületi Központ saját forrásból, több mint 42 millió forintból valósított meg. Többek között fűtési rendszerek karbantartási munkálatait, illetve tantermi ajtók javítását végeztük el és volt, ahol a mosdókat is teljeskörűen rendbe hoztuk. A egyik legnagyobb felújításunk az idén 150. tanévét ünneplő Kiss Árpád Általános Iskola utcafronti homlokzatának a javítása volt, amelynek eredményeként az iskola látványosan megszépült – részletezte a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója.

Az iskolaigazgatói kinevezések átadója ünnepélyes keretek között, Budapesten volt az új tanévet megelőzően
Az iskolaigazgatói kinevezések átadója ünnepélyes keretek között, Budapesten volt az új tanévet megelőzően
Forrás: Beküldött fotó

Nagyné Barna Orsolya kifejtette továbbá: a nyári szünetben sem voltak üresek az iskolák. Igazi táboros élményeket gyűjthettek azok a diákok, akik az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány nyári napközis és ottalvós táboraira jelentkeztek. A Balassagyarmati Tankerületi Központ 11 intézménye szervezte meg az ingyenes napközis tábort 471 diák és 53 pedagógus részvételével, 9,4 millió forint támogatásból. Emellett 6 intézmény 195 tanulója az ingyenes ottalvós táborban vett részt Zánkán.

Ebben a tanévben több szakmai újítás is elindul

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményekben többek között egy új művészeti iskola kezdi meg működését a szécsényi térség művészet iránt érdeklődő diákjai örömére. A Varsányi Alapfokú Művészeti Iskola a varsányi székhelyén és hat telephelyén indítja el a művészeti képzéseit, ahol mintegy 250 nebuló négy művészeti ágon tanulhat. Az intézmény vezetésére Csuka László kapott megbízást, akinek jelentős tapasztalata van már ezen a téren, valamint szívén viseli a Szécsény és környékén élő tanulók művészeti nevelését – tette hozzá az igazgató.

A tankerület speciális iskolája is bővült

Két új telephellyel és egy új alapfeladattal is bővült a Mosoly Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (Mosoly EGYMI). –A gyógypedagógiai óvodai csoport befogadóképessége az elmúlt nevelési évben elérte a maximumot – 16 tanuló –, ezért szükség volt egy új telephely létesítésére. Az új óvodai csoportszobát az őrhalmi iskola épületében alakították ki a nyár folyamán. Közel 50 millió forintból teljesen átalakult az épület egyik szárnya, amely így már maximálisan alkalmas lesz az óvodáskorú gyermekek speciális ellátására. Az új feladat pedig a fejlesztő nevelés-oktatás, amelyet Balassagyarmaton, a Reménysugár Gyermekotthonban, illetve otthoni ellátás keretében látnak el ezentúl a Mosoly EGYMI gyógypedagógusai – hangsúlyozta Nagyné Barna Orsolya.

A tankönyvek idén is időben megérkeztek az iskolákba

Augusztus folyamán az összes Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolába kiszállította a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a tankönyveket. 24 székhelyintézményben és további 14 feladatellátási helyen vették át a tankönyvfelelősök az 55 ezer 463 darab könyvet. Az iskolai tankönyvrendelések összértéke több mint 48 millió forint volt. – Az ingyenes tankönyvek mellett a rászoruló családok gyermekei tanszercsomagot is kaptak. Nyugat-Nógrádban 36 állami és 7 nem állami fenntartású intézmény 1235 általános iskolás diákja vehette át tanévkezdéskor az ingyenes tanszercsomagot. Ezekben többek között tolltartó, ceruza, radír, ceruzahegyező, vonalzó, füzetek, rajzlap, ecset, zsírkréta, olló és tisztasági csomag található – tette hozzá a tankerület igazgatója.

Új igazgatókat neveztek ki

Arra is kitért, hogy az iskolaigazgatói kinevezések átadója ünnepélyes keretek között, Budapesten volt, ahol dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól és Hajnal Gabriellától, a Klebelsberg Központ elnökétől vehettek át emléklapokat az újonnan kinevezett igazgatók. Második alkalommal kapott ötéves megbízatást Gálné Percze Katalin, a Kiss Árpád Általános Iskola vezetője, valamint Berki Péter, a Szentgyörgyi István Általános Iskola igazgatója. Mócsányné Pincze Ágnes vezeti a következő öt évben az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskolát, míg a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola új igazgatója Dombai Szilvia lett.

Jubileum az iskolákban

Két intézmény ünnepel jubileumot a 2024/2025-ös tanévben: a Nőtincsi Általános Iskolában negyvenedik alkalommal csengettek be a nebulóknak, míg a Kiss Árpád Általános Iskola a 150. tanévét kezdte meg patinás épületében. Nagyné Barna Orsolya kiemelte, hogy tankerület általános- és középiskoláiban a 2024/2025-ös tanévet 5 ezer 62 diák kezdte meg. Közülük talán a legizgatottabb az az 544 elsős volt, akik számára szeptember 2-a egy új korszak kezdete volt. A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium négy különböző profilú osztályában 92 diák vágott neki tanulmányainak. A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő 27 intézményben összesen 6 ezer 85 diák kezdte meg a 2024/2025-ös tanévet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában