Életet menthet

23 órája

Szarvasbőgéssel indul a vadászati főszezon – íme a legfontosabb tudnivalók az erdőjáróknak!

A vadászati szezon minden évben március 1-jétől február végéig tart. Azonban a szarvasbőgéssel kezdődően, szeptemberben és októberben fokozódik a vadászati tevékenység a nógrádi erőkben is. Nem árt néhány szabályt betartani az erdőjáróknak, amelyek akár életet is menthetnek.

Gulyás Edina

Az erdő ugyan mindenkié, de nem árt bizonyos szabályokat figyelembe venni, amikor kirándulást tervezünk. Különösen igaz ez a szeptemberi szarvasbőgéssel induló fő vadászati szezonban. A törvénybe foglalt előírások betartása életet menthet ebben az időszakban.

Szarvasbőgéssel indul a vadászati főszezon
Szarvasbőgéssel indul a vadászati főszezon
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Szarvasbőgés idején életet menthet néhány szabály

– A vadászati szezon minden évben március 1-jétől a következő év február végéig tart. A főszezon azonban szeptemberben a szarvasbikák bőgésével, a szarvasok párzásával indul. Ekkor érdemes nagyobb figyelemmel közlekedni az utakon is, hiszen ott is megjelenhetnek az állatok, ami rendkívül balesetveszélyes – tájékoztatta portálunkat Szabó László, a Nógrád Vármegyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Vármegyei Területi Szervezetének titkára.

Mint mondta: ebben az időszakban fokozódik a vadászati tevékenység, a társaságok ilyenkor nagyobb bevételt tudnak realizálni a bérvadásztatások által. Ezért sok társaság erdőlátogatási tilalmat vezet be saját területén az erdőjárók biztonsága érekében. A törvénybe foglaltak szerint a tilalom idején csak a kijelölt túraútvonalakon lehet a kirándulóknak közlekedni és érdemes feltűnő színű ruházatot viselni.

Kutyát csak pórázon!

– Mivel a vadászatok kora reggel vagy késő délután zajlanak, így a kirándulást lehetőleg 9 és 15 óra közé időzítsük. Mivel a vadászok is elkerülik a kijelölt útvonalakat, a túrázóknak sem ajánlott a sűrű, bokros részeken tartózkodniuk, az ugyanis életveszélyes lehet – húzta alá a szakember, aki arra is kitért: – Kutyát csak pórázon sétáltassanak a gazdák, az ebek ugyanis megzavarhatják a vadakat! Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a medve Nógrád állandó lakója lett, ahogy a fakasok is jelen vannak. Egy bocsokkal bóklászó anyamedve nagy veszélyt jelent az ebre és bizony a gazdájára is.

Hozzátette: a futóknak sem ajánlott szürkületben útnak indulniuk, főleg nem fülhallgatóval a fülükben, nekik is a kijelölt útvonalon kell tartózkodniuk.

Kompromisszumokkal elkerülhetők a vadászbalesetek

– A társas vadászatok időpontjairól és a helyszínekről a vadászatra jogosult szervezetek rendszerint tájékoztató táblákat helyeznek ki, illetve a közösségi médián keresztül is igyekeznek felhívni ezekre az információkra a túrázni vágyók figyelmét – fogalmazott Szabó László. – Az erdő mindannyiunké, ugyanakkor a kompromisszumok és az íratlan szabályok betartása segít elkerülni a vadászbaleseteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában