48 gyarmati diák teljesítette sikeresen a külföldi szakmai gyakorlatát (fotók, videó)

A külföldi szakmai gyakorlat lehetőségét biztosító Erasmus+ program zárórendezvényét tartotta meg kedden a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Balassagyarmaton. Az Erasmus+ programban résztvevő diákok és az NVSzC munkársai is Europass bizonyítványt vehettek át a sikeres gyakorlatszerzésért.

Lukács Zsófia

A Nógrád vármegyei technikumok által szervezett külföldi szakmai gyakorlatokon és a munkatársi tapasztalatszerzési utakon hatvannégy diák, húsz kísérőtanár, valamint huszonnyolc szakképzési munkatárs vett részt az elmúlt egy évben. Az Erasmus+ programban 208 ezer eurós pályázati forrásból bővíthették szakmai ismereteiket a nógrádiak az országhatáron kívül. Olaszországtól Lengyelországig, illetve Spanyolországtól egészen Görögországig tartalmas szakmai látogatásokat tettek a balassagyarmati, valamint a salgótarjáni szakképzési intézmények, továbbá az NVSzC vezetői és munkatársai.

Baranyi Zoltán átadta a diákoknak és a kollégáknak is a külföldi szakmai gyakorlat teljesítését igazoló Europass bizonyítványt
Baranyi Zoltán átadta a diákoknak és a kollégáknak is a külföldi szakmai gyakorlat teljesítését igazoló Europass bizonyítványt
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

A résztvevők mélységében ismerhették meg az ottani oktatási rendszerek felépítését, működését, a konkrét különbségeket vagy éppen a hasonlóságokat a hazai szakképzési rendszerrel. Hogy hol és merre jártak a dikok és tanáraik, s milyen tapasztalatokat gyűjtöttek, s azokból mit ültethetnek át a balassagyarmati technikumok és szakképző iskolák mindennapjaiba, arról kedden délután számoltak be az Ipoly-parti városban a résztvevők.

Egy hónapot töltöttek távol szülővárosuktól

A program során a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban elsőként Kalóz Erika, a házigazda Szent-Györgyi Albert Technikum szakmai igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, akikhez ezt követően Szrenka Anikó, a technikum igazgatója szólt. – A Szondi, a Mikszáth és a Szent-Györgyi diákjai is ügyesen helyt álltak az Erasmus+ programján. Egy hónapot töltöttek távol a szülővárostól, és Bécsben, Thesszalonikiben, Páfoszon, illetve Krakkóban is tudtak bizonyítani a szakmájukban. Külön öröm, hogy az iskolák együttműködnek az utazások során és nincsnek korlátok. Szakmailag egy olyan kiteljesedés felé mehettek a diákok és az oktatók is, amelyet itthon még nem tapasztalhattak meg – hangsúlyozta Szrenka Anikó.

Ausztriában, Lengyelországban, Görögországban és Cipruson töltötték a szakmai gyakorlatukat

Következő felszólalóként Baranyi Zoltán, az NVSzC főigazgatója is köszöntötte a megjelenteket. – Egy jól sikerült Erasmus+ programmal zárult az előző tanévet, büszkék vagyunk a diákokra és az oktatókra is. A 48 balassagyarmati tanuló 17 szakmát érintően gyarapíthatta tudását a kísérőoktatóik felügyelete mellett az Ausztriában, a Lengyelországban, a Görögországban és a Cipruson töltött külföldi szakmai gyakorlat során – ismertette Baranyi Zoltán.

Hozzátette: a diákok sok technikai ismerettel gazdagodtak, megfigyelték és elsajátították a helyi munkafolyamatokat, majd összegyűjtötték a hasonlóságokat és a különbségeket. Számos személyiségbeli kompetenciájuk fejlődött, így például önállóbbak lettek, elsajátították, hogy miként lehet csapatban dolgozni, illetve felelősséget vállalni a munkájuk és a tetteik miatt. Kiemelten bővítették a nyelvismeretüket akár a nehéz kórházi gyakorlat, akár az informatika, valamint a sport területén szerzett tapasztalat során.

A balassagyarmati diákok az eseményen prezentáción is szemléltették a külföldi gyakorlatuk során szerzett élményeiket, tapasztalataikat. A program zárásaként Baranyi Zoltán átadta a diákoknak és a kollégáknak is a külföldi szakmai gyakorlat teljesítését igazoló Europass bizonyítványt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában