Építkezés

2 órája

Palóc kontyos házak újulnak tovább Szúpatakon

Idén is folytatódott a megkezdett munka Bátonyterenye szúpataki városrészén. A palóc kontyos házak megmentéséért alakult egyesület önkéntesekkel kiegészülve dolgozott az elmúlt napokban.

Gulyás Edina

Idén is sikerült folytatni a munkát és az értékmentést Szúpatakon. Mint arról portálunk már többször beszámolt: az Aszú-Völgyi Palócok Térségfejlesztő, Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület azért alakult, mert tagjai szívügyüknek tekintik a városrészben található palóc kontyos házak megmentését. Az evangélikus templom környékén hét ház áll, némelyik még lakott, de vannak lakatlanok is. Utóbbiból jelenleg három ingatlan áll a szervezet tulajdonában.

A palóc kontyos házak megmentéséért alakult egyesület önkéntesekkel kiegészülve dolgozott az elmúlt napokban
A palóc kontyos házak megmentéséért alakult egyesület önkéntesekkel kiegészülve dolgozott az elmúlt napokban
Forrás: Facebook

Enyészettől mentik a palóc kontyos házakat

– Egyesületünk megalakulása óta keresi a lehetőséget a szúpataki házak megmentésére. Több pályázati lehetőséggel is éltünk, és nagyon örülünk annak, hogy a Nagyapám Háza programban immár több alkalommal is sikeresen szerepeltünk. Ennek támogatásával és önkéntesek segítségével folyamatosan dolgozunk azon, hogy az épületeket megmentsük az enyészettől – tájékoztatta portálunkat korábban Viczián László, az alapítvány elnöke.

Nem volt ez másképp idén sem, hiszen szeptember 26. és 28. között háromnapos, önkéntes tábort tartottak a Nagyapám Háza program keretében. A munka megszervezését ez alkalommal a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékából befolyt összeg tette lehetővé – erről az egyesület közösségi oldalán számoltak be.

Önkéntesek és helyi vállalkozók is segítenek

– A háromnapos táborban az önkéntes segítőkkel közösen folytattuk a korábban megkezdett belső munkákat: tapasztottunk, a kéményt azonban sajnos az eső miatt nem tudtuk a cserép szintjétől tovább építeni, de bevezettük a vizet, a csatornázás nagy része is elkészült, a padló, illetve tapasztás is sokat haladt. Hamarosan folytatjuk a felújítást – ismertette Viczián Andrea, az egyesület tagja.

Hozzátette: köszönettel tartoznak a bátonyterenyei vállalkozásoknak, akik ingyenes szálláslehetőséggel és építőanyag adománnyal támogatják az egyesület palócház-mentő munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában