Fafaragás

1 órája

Palóc alkotást mutat be az országos kiállítás

A Magyar Kézművességért Alapítvány tárlatára évről évre számos egyedülálló és kivételes alkotást neveznek, amelyek a magyar hagyományokat és mesterségbeli tudást ötvözik. Idén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Szugyiczki Zsolt csesztvei kézműves tanár, sokoldalú alkotó palóc áttört faragással készült munkája is különleges figyelmet kapott.

Lukács Zsófia

A Magyar Kézművességért Alapítvány 31. alkalommal rendezte meg országos kiállítását, folytatva értékőrző és -teremtő tevékenységét. Az alapítvány, illetve a kiállítás célja a tárgyalkotó népművészet és a kézműves iparművészet sok évszázados hagyományainak továbbvitele és megújítása, többek között palóc értékeinek bemutatása és népszerűsítése. A több mint 110 kiállító 184 alkotásából összeállított tárlat napjaink kézművességének színe-javát mutatja be, amelyek közé Szugyiczki Zsolt palóc áttört faragással készült bölcsőjét is beválasztották.

Vajdahunyad várában tekintető meg a palóc bölcső
Vajdahunyad várában tekintető meg a palóc bölcső
Forrás: Beküldött fotó

A népművészeti alkotás hűen tükrözi a palóc tájegység néprajzi motívumkincsét, formavilágát. – Gyerekkorom óta vonzódom a fából készült eszközökhöz, ez az egyik szakmám választásánál is nagy szerepet játszott, viszont a népi fafaragással 4 éve kezdtem el csak foglalkozni. A most kiállított bölcsőt a svájci Antropozófiai Pedagógiai Akadémia magyarországi kézműves tanárképzés záró mestermunkájának szántam. Ebben az intézményben az alkotásban való elmélyülésen kívül nagyszerű nemzetközi tanároktól volt lehetőségem elsajátítani a tanítás lényegi elemeit. Ezeket a tapasztalatokat a Lélekfa a Palóc Értékek Mentén Alapítvány által szervezett tanfolyamok alkalmával lesz lehetőségem kamatoztatni. Azért is választottam a tanítást, hogy az áttört fafaragási technikát, ami a nemzeti kulturális örökségünk szerves része, hitelesen át tudjam adni a tanulók számára. Ehhez a nagy öregektől az utolsó morzsáig igyekszem mindent összekaparni: mintakincset, ornamentikát, faragási technikát, ami a mi palóc hagyományainkon keresztül nyúl vissza a gyökerekhez – fejtette ki Szugyiczki Zsolt.

Kiemelte: azoktól a kiváló mesterektől – Egri István és Sasvári János fafaragó népművészektől – tanulhat, akik ezt egész életükben hitelesen képviselték. – Nagy megtiszteltetéssel tölt el, hogy Egri Istvántól egyfajta örökségként vehettem át nemrégiben a Lélekfa a Palóc Értékek Mentén Alapítványnak adományozott faragását, amellyel jelképesen rám bízta ezt az alapítványt. A civil szervezet missziója, hogy a már Nógrádikummá minősített palóc, áttört fafaragást megőrizze és hűen átörökítse a jövő nemzedékei számára – hangsúlyozta az csesztvei alkotó.

A Vajdahunyad várában latható palóc bölcsőt Sasvári János ajánlására nevezte be a kiállításra

– Azért választottam a bölcsőt, hogy ebben a háború sújtotta világunkban az élet jelképeként, egyfajta ellen szimbólumként szolgáljon a gonosszal szemben. A bölcső oldalán található áttört faragások egy életutat mutatnak be, a nyolc stáción az emberi élet főbb jelenetei láthatók, a születéstől a halálig és azon túl – ismertette Szugyiczki Zsolt.

Szugyiczki Zsolt (balra) rendkívül hálás Egri Istvánnak
Szugyiczki Zsolt (balra) rendkívül hálás Egri Istvánnak
Forrás: Beküldött fotó

Arról is beszámolt, hogy a tanítást helyezi majd előtérbe a jövőben. Az alapítvánnyal Nógrádban már több mint 40 alkalommal szerveztek oktatást a gyermekeknek, és jövő év elejétől ismét elindulnak majd a képzések.  „A megvalósításban már a családom is segítségemre van, Nimród fiam is kiveszi a részét és segédkezik a tanfolyamokon. Mindemellett egy saját csűr építésén is tevékenykedem Csesztvén, bontott téglából és faanyagokból dolgozom. Itt egy kézműves házat szeretnék kialakítani, ahol táborokat is tudunk majd szervezni, és minden alkotót szeretettel várunk.”

Minél több emberrel meg akarja ismertetni a palóc értékeket

A sokoldalú alkotó kifejtette: a kiállítás után a bölcsővel további tervei vannak, hogy minél több emberrel megismertethesse a palóc értékeket.

Sasvári János Népművészet Mestere Díjas bútorfaragó-bútorfestő népi iparművész úgy fogalmazott: „Örömmel tölt el, hogy a palóc áttört faragást, az áttört faragással díszített bútorok továbbéltetését, egy elhivatott, különleges képességekkel megáldott hegymászó, profi fotós és most már a palóc faragott bútorkészítésben is szárnyait bontogató palóc fiatalember, Szugyiczki Zsolt élete első országos kiállításán bemutatkozott. Sikeresen, hisz több száz alkotó és alkotások közül a szakmai zsűri az ő művét is beválasztotta a kiállítási anyagok közé.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában