Medveészlelés

2 órája

Medvenyomot fotóztak Nógrádban

Medveveszélyre figyelmeztetik a Mihálygerge közelében élőket. A közösségi oldal bejegyzése szerint a Komravölgyi víztározó közelében fotóztak kedd délután medvenyomot.

Gulyás Edina

Medve járhat Mihálygerge környékén, a lakott terület közelében. A Magyar Országos Medve Figyelő nevű Facebook-oldal osztotta meg egy civil ember észlelését, amely a község közelében található Komravölgyi víztározónál ma délután készült fotókat tartalmazza. A felvételeken jól kivehető a sárban kirajzolódó mancs nyoma, a medvenyom méretét egy mellé helyezett cigarettás doboz érzékelteti.

A medvenyom méretét egy mellé helyezett cigarettás doboz érzékelteti
A medvenyom méretét egy mellé helyezett cigarettás doboz érzékelteti
Forrás: Facebook

Medvenyom figyelmeztet a nagyvad jelenlétére

Az üggyel kapcsolatban kerestük Szikoráné Sebestyén Katalint is. Szerettük volna megtudni, hogy kaptak-e hivatalos értesítést a medveészlelésről, azonban a polgármestert egyelőre nem sikerült elérni.

Szűkebb hazánkban egyre többször bukkan fel medve, így korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, mit tehetnek az erődjárók, ha találkoznak a nagyragadozóval.

Ha medvével találjuk szembe magunkat, a konfliktusok elkerülése érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértői az alábbiakat tanácsolják:

  • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre bennünket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat sem az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő állat a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő négylábú kíséretében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában