Izgalmas program

2 órája

Kutatók Éjszakája: a salgótarjáni kampusz idén is kitárta kapuit (fotók)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szélesre tárta kapuit a látogatók előtt az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely pénteken. Különleges, izgalmas világban találták magukat azok, akik azon beléptek, ugyanis a salgótarjáni intézmény is csatlakozott a Kutatók Éjszakája elnevezésű országos rendezvényhez.

Gulyás Edina

Formabontó módon nem csak egyetemistáktól nyüzsgött péntek délután a salgótarjáni kampusz. Erre igen egyszerű a magyarázat, az intézmény ugyanis, ahogy 2017-es megnyitása óta minden évben, úgy idén is csatlakozott a Kutatók Éjszakája elnevezésű országos programhoz. Az izgalmas délutánon a legkisebbektől egészen az idősebb korosztályig sokan részt vettek, mindenki megtalálta a számára leginkább lenyűgöző bemutatót.

Idén is népszerű volt a Kutatók Éjszakája a megyeszékhelyen
Idén is népszerű volt a Kutatók Éjszakája a megyeszékhelyen
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A természettudományok népszerűsítése a Kutatók Éjszakája célja

– Az országos rendezvénysorozat célja elsősorban a természettudományok népszerűsítése az érdeklődők körében. Ezeket a területeket egészen fiatalon megismerve, később nagyobb valószínűséggel döntenek azok mellett a diákok a továbbtanulás során – tájékoztatta portálunkat Székyné dr. Sztrémi Melinda, a salgótarjáni képzési központ igazgatója.

Mint mondta: ennek megfelelően az intézmény már az egészen kicsi gyermekeknek, akár az óvodás korúaknak is kínált érdekes, kreatív foglalkozásokat. Az 5-6 éves látogatók szüleik segítségével alkothattak villogó játékot, világító pókot. Az általános iskolásokat pedig a VR-szemüveg varázsolta el. Az eszköz minden évben népszerű a fiatalok körében, hiszen annak segítségével különleges utazást tehetnek a virtuális világban. A 3D-s nyomtatásra minden esztendőben több korosztály is kíváncsi, szívesen kipróbálják a látogatók, hogy egy vékony huzalszálból hogyan alakul ki a forma, majd az elkészített tárgyakat haza is vihették.

A salgótarjáni kampusz programjaira sokan voltak kíváncsiak

– A felnőtteknek komolyabb lehetőségeket is kínáltunk: megismerhették, hogy Salgótarjánban milyen kutatásokat végzünk a járműhajtások területén. Újdonságként idén a drónok világát is ismertettük, amiket szimulátor segítségével ki is próbálhattak az érdeklődők, akik játszva tanulhattak a bemutatók során – ismertette az igazgató, aki arra is kitért: – Természetesen a programmal az is a célunk, hogy népszerűsítsük intézményünket. Fontos, hogy minél többen tudjanak arról: itt vagyunk Salgótarjánban és az érettségit követően különböző szakterületeket kínálunk a hozzánk jelentkezőknek.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a Kutatók Éjszakájának salgótarjáni programjai nagyon népszerűek a helyiek körében. Mint mindig, úgy most is sokan voltak kíváncsiak a képzési központ által kínált színes bemutatókra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában