Kéztőalagút-szindróma

2024.09.06. 06:50

Megőrjít a kézfájdalom? – a kattintás-betegség lehet az oka

Nógrádban is egyre több ember életét keseríti meg a gyakori és nehezen múló kézfájdalom, amit a mindennapi digitáliseszköz-használat idéz elő. Az okostelefonok és számítógépek folyamatos használata mozgásszervi problémákat okozhat, amelyek közül a leggyakoribb az úgynevezett kéztőalagút-szindróma, vagy ismertebb nevén a kattintás-betegség.

Nool.hu

A kattintás-betegség egyik fő tünete a kézfájdalom, amely a kéztőalagút-szindrómából ered. Dr. Ferenc Mária, a Budai Egészségközpont reumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvosa az intézmény közleményében úgy fogalmaz, hogy ez az állapot akkor alakul ki, amikor az alkarban és a kézben futó idegek nyomás alá kerülnek a karpális alagút beszűkülése miatt. Ennek eredménye a zsibbadás, fájdalom és a kéz szorítóerejének csökkenése. A kézfájdalom fokozottan jelentkezik azoknál, akik sok időt töltenek gépeléssel vagy mobiltelefon-használattal.

kézfájdalom, kézfájás, kéztőalagút-szindróma
Kézfájdalom? A kéztőalagút-szindróma állhat a háttérben!
Forrás: Shutterstock

A kézfájdalom nem csupán az irodisták problémája

A digitális eszközök használata a nógrádiak mindennapjaiban is fokozottan jelen van. Dr. Ferenc Mária szerint a kéztőalagút-szindróma azok körében is gyakori, akik nemcsak munkában, hanem szabadidejükben is sokat használnak számítógépet vagy okostelefont. A szakértő szerint a nők különösen érintettek, mivel anatómiai sajátosságaik miatt náluk szűkebb a karpális alagút, így nagyobb a nyomás az idegeken, ami fokozza a kézfájdalom kockázatát.

A kéztőalagút-szindróma egyik leggyakoribb tünete a kezekben érezhető fájdalomérzet, ami zsibbadással és bizsergéssel párosulhat. Ezek a panaszok különösen éjszaka vagy reggel jelentkeznek, amikor a csukló behajlított helyzetben van. Dr. Ferenc Mária szerint a kézfájdalom kezdetben enyhe, de ha nem kezelik időben, súlyosabbá válhat, ami végső soron a kéz működésének károsodásához is vezethet.

Hogyan előzhető meg a kézfájdalom?

A kézfájdalom megelőzéséhez a legfontosabb a tudatosság és a megfelelő munkaszokások kialakítása. Dr. Ferenc Mária szerint a helyes ergonómiai környezet, a rendszeres szünetek beiktatása és a kéz nyújtása segíthetnek elkerülni a problémát.

„A munka közben végzett egyszerű kéztornák, mint a kézfej és az ujjak nyújtása, nagyban hozzájárulhatnak a kézfájdalom megelőzéséhez” – hangsúlyozza a szakértő.

A kéztőalagút-szindróma kezelése

Amennyiben a kézfájdalom súlyosbodik, többféle kezelési lehetőség is hatásos lehet. Dr. Ferenc Mária szerint a pihentetés, gyulladáscsökkentők és a csukló rögzítése segíthet a tünetek enyhítésében. Ha ezek a módszerek nem hoznak javulást, helyi szteroidinjekcióval is próbálkozhatnak, vagy súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet. A legfontosabb azonban a korai felismerés, mert így megelőzhetők a tartós károsodások és a kézfájdalom súlyosbodása.

A kéztőalagút-szindróma nem válogat: mindazok, akik rendszeresen használnak digitális eszközöket, kockázatnak vannak kitéve. A megelőzés kulcsa a szakértő szerint a tudatosság, a helyes munkahelyi környezet kialakítása és a rendszeres kéztorna, amely segít csökkenteni a kézfájdalom kialakulásának esélyét.

Íme, egy angol nyelvű ismeretterjesztő videó a kéztőalagút-szindrómáról:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában