Ünnepség

2024.09.05. 19:55

Áldás szállt a felújított salgótarjáni út menti keresztre (fotók)

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtök délután a vármegyeszékhelyen azt az út menti keresztet, amely a Fogadj örökbe egy keresztet! elnevezésű országos kezdeményezés által újult meg.

Nagy Orsolya

A Kereszténydemokrata Néppárt által indított országos akció célja a települések közterületein és az utak mentén álló keresztek megmentése, felújítása, illetve állaguk megóvása az utókor számára.

Varga András esperesplébános áldotta meg az út menti keresztet
Varga András esperesplébános áldotta meg az út menti keresztet
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az út menti kereszt üzenete örökös

A nógrádi vállalkozó, Deák János fiával, Deák Attilával csatlakozott ehhez az országos akcióhoz és több út menti kereszt felújítását is elvégezte. A megyeszékhely Rákóczi útján található volt a legutolsó munkájuk. Az emlékhelyet Molnár Péter szobrászművész tervezte és az előkészületekben is részt vett. A keresztet Morgenstern Ferenc adományozta, az alatta található két mészkő pedig a felújításkor került elő a régi emlékhely alól. A kőfaragó munkálatokat Kotroczó Csaba kőfaragó, sírköves végezte el.

Az ünnepi eseményen Kreicsi Bálint Salgótarján októberben hivatalba lépő polgármestere úgy fogalmazott: hazánkban leginkább az út szélén találkozhatunk keresztekkel, amelyek jelzik a hovatartozásunkat, azt, hogy Szent István király óta melyik egyházhoz tartozunk, de a települések határát is. Mindenhol kiírják ugyanis egy település nevét, de amikor mellette van egy kereszt, az egyben üdvözlet a lelkünknek, a hitünknek és annak, hogy megérkeztünk az adott helyre.

Hozzátette továbbá: a kereszt üzenete örökös, mégpedig az, hogy hazajöttünk, Isten hozott bennünket. Emellett másik fontos üzenete az összefogás, ugyanis egy célért, lehet az kicsi vagy nagy, de megéri összefogni, hiszen az nagy dolgokat hoz létre. Mint mondta: a város egy piciny része ugyan, de szebbé vált. Ez is jól mutatja azt, hogy össze kell fogni, egy irányba haladni és a munka meghozza majd a gyümölcsét.

 

Nem csupán útjelző a kereszt

Dr. Latorcai Csaba, közigazgatási államtitkár hangsúlyozta: ez a kereszt több mint útjelző, nem csak fizikai értelemben az, hanem lelki és szellemi értelemben is minden salgótarjáni és erre járó számára.

– Ez az ünnepség egy hitvallás. Kiállás a hitünkért és a meggyőződésünkért, különösen ezekkel a veszélyekkel teli időben, amikor a háború, a gazdasági nehézségek és az eltörlés kultúrájának a hangzavarában egyre nehezebb hallatni a hangunkat és hirdetni az élet igenlését. Minden egyes keresztállítás, vagy felújítás egy-egy igen az életre, tanúságtétel Jézus Krisztus, a kereszténység és a kereszténységből kinőtt kultúránk, hagyományaink mellett – közölte az államtitkár.

Kifejtette továbbá: a régiek a települések határában állított keresztekkel azt kívánták jelezni, hogy aki belép az adott faluba vagy városba, lássa és érezze azt, hogy, akik ott laknak, Jézus erejében bíznak és így próbálják élni mindennapjaikat.

Az államtitkár kiemelte továbbá: igent mondunk a szabadságra, a hagyományos értékekre, a keresztény zsidó gyökereinkre és arra, hogy a jövőnk a hagyományos családok védelmén és támogatásán nyugszik. A kereszt és annak lényege pedig erőt adott és ad mindennapi küzdelmeinkben a történelmünk során és napjainkban is.

A rendezvényen végül Varga András esperesplébános megáldotta a felújított út menti keresztet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában