Szent Borbála híd

2024.09.08. 11:25

Dr. Beer Miklós: a Szent Borbála híd az összetartozást jelképezi (fotók)

Ipolyhídvég önkormányzata szombat délután rendezte meg az I. Hídi Vásárt Ipolyhídvég és Drégelypalánk kistermelői és kézművesei részvételével a település központjában. A rendezvény keretében dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök megáldotta a Szent Borbála hidat.

Lászlók Judit

A múlt században nagy hagyománya volt a vásároknak Ipolyhídvégen. Az újonnan épült Szent Borbála híd adta az ötletet a hagyomány folytatásához, így szombaton megrendezték az I. Hídi Vásárt Ipolyhídvég központjában, amely számos érdeklődőt vonzott. A rendezvény a Szent Borbála híd megáldásával vette kezdetét.

A közös ima után dr. Beer Miklós megszentelő áldást kért a Szent Borbála hídra
A közös ima után dr. Beer Miklós megszentelő áldást kért a Szent Borbála hídra
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Az eseményen elsőként Lestyánszki Viktor Ipolyhídvég polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte: első alkalommal rendezik meg a Hídi Vásárt, amelynek keretében megáldják a Szent Borbála hidat, ugyanis keresztény emberekként ezt fontosnak tartották.

Ezt követően Rigó Dávid Drégelypalánk polgármestere osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Mint mondta: történelmi jelentőségű ez a nap számukra, és bízik benne, hogy a Szent Borbála híd hosszú évszázadokon keresztül fog majd állni.

– Az emberek tudnak építeni, alkotni, elkészíteni tárgyakat. De ahhoz, hogy lélekkel töltsük meg azokat, mindenképpen a Jóisten áldást kell hozzá kérnünk – fogalmazott Rigó Dávid. Hozzátette: mindenki fohászkodjon a Teremtőhöz azért, hogy még sok száz évig legyen magyar a Kárpát-medencében és beszéljék a magyar nyelvet.

Dr. Beer Miklós megáldotta a Szent Borbála hidat

Ezután dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök szólt a jelenlévőkhöz és személyes emlékein keresztül felidézte, hogy korábban már többször járt Ipolyhídvégen.

– Nagyon örültem, amikor hallottam, hogy újra megépült ez a híd – mondta dr. Beer Miklós. Hozzátette: –Az Úristen ezt adta nekünk feladatul, hogy keressük egymás felé az utat és építsünk hidakat, teremtsünk lehetőséget, hogy minél többször találkozzunk. Összetartozunk, és ez a híd tényleg erről szól, hogy itt élünk egymás közelében és felelősek vagyunk egymásért.

A közös ima után dr. Beer Miklós megszentelő áldást kért a Szent Borbála hídra.

– Ez a híd összeköti az Ipoly folyó két partját, összekapcsolja a két szomszédos települést, Ipolyhídvéget és Drégelypalánkot, így ismét közel lesznek egymáshoz. Örülünk és hálát adunk. A híd ugyanakkor jelkép is minden ember számára, jelzi a barátságot, a nyitottságot, az egymás iránti tiszteletet, a megbecsülést, egyáltalán a kapcsolatot, az összetartozást – mondta dr. Beer Miklós, majd megáldotta a hidat és arra kérte a jelenlévőket, hogy vegyék birtokba azt.

 

Összekötnek a hidak

Az esemény végén Bárkányi József, a nagykövetség besztercebányai konzulja mondott beszédet. Ebben hangsúlyozta, hogy a híd összeköt két partot, embereket, családokat, illetve gazdaságokat is. A hidak így egy teljesebb életre adnak lehetőséget, a baráti és rokoni kapcsolatok ápolására, a munkába, valamint az iskolába járásra, de akár a művelődésre és a szórakozásra is.

– Ezért is elvitathatatlan az elmúlt bő egy évben átadott három Ipoly-hídnak a jelentősége. Ezt önök nálam jobban tudják, hiszen nem csak embereket, hanem két országot is összeköt, illetve egy államhatár által elválasztott nemzetet is – fogalmazott Bárkányi József, aki szerint a hídból csak az emberek teremthetnek valódi kapcsot, addig az csak egy közlekedési műtárgy, egy fizikai építmény. Mint mondta: azzal, hogy a két település ápolja az emberi, a rokoni és a gazdasági kapcsolataikat, valamint nyitottak a másik oldal természeti, kulturális értékeire, ezzel teszik a Szent Borbála hidat az embereket összekötő kapoccsá.

A szertartáson közreműködött Gyurász Pál Ipolyhídvég jelenlegi plébánosa és Dobos Péter, a település egykori papja is. A rendezvényen ünnepi műsort adott a drégelypalánki Búzavirág csoport, valamint a Dragoly Hagyományőrző, Kulturális és Szabadidős Egyesület.

Széles körű volt a választék az első Hídi Vásáron

A szertartást követően megnyitották az I. Hídi Vásárt a település központjában, Ipolyhídvég és Drégelypalánk kistermelői és kézművesei részvételével. A vásári forgatagban a látogatók egyebek mellett lekvárok, borok, házi pálinka, dekorációs tárgyak és kézműves termékek közül válogathattak, illetve a helyi finomságokat is megkóstolhatták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában