Jegyzet

2024.09.25. 10:27

Dalszöveg

A szerzők gyakran merítenek személyes élményeikből.

Lukács Zsófia

Miért hallgatjuk rommá önként a világ legszomorúbb dalát olyankor, amikor rossz a kedvünk? Miként lesz toplistás egy dal, aminek szó szerint brutális a szövege? Keresem a választ, de csak tippjeim vannak. A dalszövegírás sokak számára terápia, egyfajta módja annak, hogy feldolgozzák a bennük dúló érzéseket. A dalszerzők gyakran merítenek személyes tapasztalataikból, kapcsolataikból, szerelmi csalódásaikból vagy akár a világban zajló eseményekből. Egy jó dalszöveg képes érzelmeket közvetíteni, amelyeket az emberek azonnal megértenek és magukénak éreznek.

Napjainkban óriási érdeklődés övez egy videót a közösségi médiában, amelyben a felhasználó sorról sorra elemzi, miről is szól valójában az egyik legismertebb reggae-szám, Chaka Demus és Pliers Murder She Wrote című, 1992-es slágere. Egy brutális témát dolgoz fel: az abortuszt.

A szövegétől eltekintve egy kimondottan vidám dalról van szó, a kommentszekció szerint leginkább a fiatalabb felhasználókat sokkolta a hír, hogy az instrumentális verzióban trenddé avanzsált számnak valójában durva a szövege. A Gyilkos sorok krimisorozatára utaló refrén bár jamaicai angol nyelven íródott, de a lényeg kivehető. Az egész dal arról szól, hogy Maxine hogyan alkalmazza az abortuszt, mindezt eléggé beszűkült nézetekkel és támadóan. Nem csoda, hogy a Z generáció felháborodása, érzékenysége kellett ahhoz, hogy alaposabban ránézzen a világ, miről is szól ez a dal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában