Civil Ősz

2024.09.14. 18:30

Civil szervezetek programjai színesítik az őszt Salgótarjánban

Salgótarján civil élete rendkívül sokszínű, mintegy négyszáz bejegyzett szervezet működik a városban. Ezt a sokszínűséget hivatott megmutatni a Civil Ősz elnevezésű rendezvény, amely során a civil szervezetek programjai szeptembertől novemberig folyamatosan várják az érdeklődőket, azzal a nem titkolt céllal, hogy népszerűsítsék az önkéntességet a lakosság körében.

Gulyás Edina

A Civil Ősz elnevezésű rendezvényt 2000 óta megrendezik megyénkben, igaz, kezdetben Civil Kavalkád néven zajlott. A kezdeményezéshez évről évre egyre több civil szervezet csatlakozik programjaival, megmutatva a szervezetek sokszínűségét, népszerűsítve a civilséget a lakosság körében. 

civil, ősz
Angyal Krisztina és Homoga József részletezték a Civil Ősz programjait
Fotó: Gulyás Edina / Forrás: Nool.hu

Civil szervezetek pezsdítik fel az őszt

– A Civil Ősz, a Salgótarjáni Civil Kerekasztal hagyományos programsorozata. Kezdetekben ez egy hónapra korlátozódott, a bányász napi megemlékezésekkel kezdődött és az idősek világnapjával zárult. Az elmúlt időszakban egyre több szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, így a programsorozat már szeptembertől novemberig színesíti Salgótarján életét – ismertette Angyal Krisztina, a kerekasztal elnöke 

Mint mondat, a rendezvénysorozat kiemelt eseménye a Civil Fórum, melynek keretében átadják a Civil-díjat, illetve bővül a Civilek a Városért fal arcképcsarnoka is. Számos civil szervezet egészíti ki saját programjaival a Civil Őszt.

 A teljesség igénye nélkül: a Magyar Rákellenes Liga például idén is megszervezi a Motorral a mellrák ellen című megmozdulást, a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete Vásártéri vásárt és Lecsófesztivált tart, a Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete látók és vakok sakkversenyére várja az érdeklődőket. A cél, hogy minél többen megismerjék a nógrádi civilek sokszínűségét és munkásságát.

A fotóklub is csatlakozott
– A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület idén is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az egyesület 60. évfordulójára szervezett kiállítás még látható a József Attila Művelődési Központ Előtér galériájában, de több tárlatot is szervezünk még az előttünk álló időszakban – hangsúlyozta Homoga József, az egyesület elnöke, aki úgy véli: nagyon fontos, hogy a civil szervezetek megmutassák magukat, egyúttal programokat biztosítsanak az érdeklődőknek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában