Adományozó ünnepség

2 órája

Bányász zászlót kapott a bátonyterenyei középiskola a helyi lokálpatriótáktól (fotók)

Megalakulásának 75. évfordulója alkalmából nemes ajándékot kapott a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium közössége. A Bátonyterenyei Lokálpatrióták Társasága egy ünnepség keretében bányász zászlót adományozott az 1949-ben vájárképzőként induló oktatási intézmény számára.

Veres Edina

A bányász szakmához kapcsolódó tudásra mindig szükség lesz

Fotó: Vendel Lajos

Ünnepi keretek között bányász zászló adományozásával és megszentelésével emlékeztek meg a napokban a 75 évvel ezelőtt vájáriskolaként induló Fáy András Középiskola és Kollégium megalapításáról Bátonyterenye városában, az Ady Endre Művelődési Központban. Az intézmény múltját szimbolizáló lobogót a Bátonyterenyei Lokálpatrióták Társasága ajándékozta az iskola közössége számára.

Bányász zászló leng az iskola felett
A bányász szakmához kapcsolódó tudásra mindig szükség lesz. Bányász zászló lenghet már az iskola felett
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az átadóünnepségen Maruzs László, az oktatási intézmény igazgatója elmondta: a középiskola az elmúlt 75 év alatt sokat változott. Hozzátette: az egykori vájárképző iskola 1949-ben nyitotta meg kapuit a tanulni vágyó fiatalok előtt, akik közül az első évben 46-an kezdték meg tanulmányaikat az intézmény falai között.

– A vájárképzés megszűnését követően mindig az aktuális igényekhez igazodva más-más területeken folytatódott az oktatás, de a bányászhagyományokat a mai napig nagy tiszteletben tartjuk, őrizzük és büszkék vagyunk a bányász múltra – hangsúlyozta az intézményvezető.

Ezt követően a bányász zászlót adományozó Bátonyterenyei Lokálpatrióták Társaságának elnöke, Kövesi Tibor szólt az egybegyűltekhez. Mint fogalmazott, civil szervezetük tagjainak többsége a bányászhagyományok elkötelezett ápolója, akik bányász szakképzettséggel rendelkeznek, vagy kötődnek ehhez a szép és nehéz szakmához.

Mit jelenthet a mai nemzedéknek a bányász zászló?

Kövesi Tibor azt is elárulta, hogy az egyesületük elindulása óta kiemelt figyelmet fordítanak a Fáy András szakképző iskolával való jól működő kapcsolat építésére. Hozzáfűzte: közös munkájuk sikere az iskola épületében kialakított bányászszoba. Emellett a bátonyterenyei vájárképzés elindulásának 65. évfordulója alkalmából – az intézménnyel közösen – a főépület homlokzatán emléktáblát avattak, amelyet minden évben megkoszorúznak. Így, tíz évvel később pedig arról döntöttek, hogy a középiskola megalapításának 75. évfordulója alkalmából bányász zászlót adományoznak a Fáy közösségének. Végül a Bátonyterenyei Lokálpatrióták Társaságának elnöke kifejtette, hogy véleménye szerint mit is jelenthet a bányász zászló a mai nemzedéknek. Elmondta: a vájártanulók az iskola befejezése után tagjai lettek a bányászok nagy családjának, ahol mindenki fegyelmezetten, minden társára figyelve, a közösség javára végezte munkáját.

– Jó lenne, ha a jelen társadalmunkban nagyobb hangsúlyt kapnának az említett emberi tulajdonságok – összegezte Kövesi Tibor.

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke ünnepi beszédében üdvözölte a lokálpatrióta egyesület kezdeményezését, amelyet a BDSZ helyi szakszervezete is támogatott.

A bányász szakmához kapcsolódó tudásra mindig szükség lesz

A BDSZ elnöke – a nógrádi szénbányák történetének ismertetése után – rámutatott, hogy a bányászat és az ipari sikerek elérésében jelentős szerepe volt a tudásnak. Emellett beszélt az iskolarendszerű vájárképzés kialakulásáról, érintve a bátonyterenyei képzés elindulását is. Ehhez kapcsolódva köszönetet mondott az akkori tanároknak, akik a gyakorlati munkahelyeken is vigyáztak a fiatalokra, ahol – ahogy most mondjuk – a duális szakképzés folyt. Így például:

  • Vizsláson,
  • Kazáron, valamint
  • a rákóczibányai tanbányákban

Rabi Ferenc hozzátette: abban is bíznak, hogy a kialakult képzési rendszer, a falhalmozott szakmai tudás és a szakmai dokumentumok kiindulópontot jelenthetnek a jövőben a már újraformálódó szén- és ércbányászatnak, amely a zöld átállás, a környezetbarát kitermelő iparág alapja is lehet. Elmondta továbbá, hogy kezdeményezésükre a közelmúltban közel 30 résztvevővel bányásztechnikus képzés indult az MVM Mátra Energia Zrt. közreműködésével.

– Az ásványi nyersanyagokra szükség van, és szükség lesz, akárcsak a bányász szakmához kapcsolódó tudásra – emelte ki Rabi Ferenc.

Plébános kérte az Úr áldását a bányász zászlóra

A bányász zászló adományozó ünnepségét fényét kulturális műsor is emelte. A megjelentek Gál Attila előadásában egy bányászverset hallhattak, míg a salgótarjáni Bányász-Kohász Dalkör előadásában bányászdalok csendültek fel. Emellett Vályi Károly, a Fáy iskola egykori tanulója, aki immár nyugdíjas csapatvezető mestervájár, megosztotta emlékeit a résztvevőkkel, illetve arról is mesélt, hogy miként is zajlott a vájárképzés annak idején a Fáy-ban.

Az esemény zárásaként végül a Bátonyterenyei Lokálpatrióták Társasága tagjai átadták a diákoknak bányász zászlót, amelyre Zahar Béla plébános kérte az Úr áldását, majd ezt követően a zászlórúdra a megjelent szervezetek képviselői szalagokat kötöttek fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában