Program

2024.09.09. 14:37

Ars Sacra Fesztivál: feltárulnak Benczúrfalva rejtett kincsei

A Benczúrfalván található Szent Antal fogadalmi keresztút és a Fájdalmas Szűzanya kápolna műalkotásaival az idei Ars Sacra Fesztivál résztvevője. Emellett koncert is emeli a művészi élményt, de a Benczúr-kúriában megtekinthetők Benczúr Gyula szakrális műalkotásai is. A Nyitott Templomok Napja szeptember 14-én, szombaton lesz a településrészen.

Lászlók Judit

„Kevesen tudják, hogy egy kis nógrádi falu őrzi a magyar szakrális művészet egyik rejtett kincsét? A Fájdalmas Szűzanya kápolna Benczúrfalván nem csupán egy egyszerű kápolna, hanem a művészet és hit találkozásának kivételes színtere.” – írta a Pro Arte et Natura Alapítvány portálunkhoz eljuttatott közleményében. Hozzátették: ”Az idei Ars Sacra Fesztivál keretében pedig ez a csodálatos hely kitárja kapuit, hogy bemutassa páratlan értékeit. Fedezzük fel együtt, hogyan válik ez a kis kápolna a szakrális művészet ünnepének részesévé, és miért lehet ez az esemény egy meghatározó kulturális élmény! A fesztivál keretében több figyelemre méltó művészeti és spirituális élmény várja a látogatókat, kezdve a Szent Antal fogadalmi keresztúttal.”

keresztút, Ars Sacra Fesztivál
Az Ars Sacra Fesztivál keretében felfedezhetik Benczúrfalva kincseit a látogatók
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Archív Nool

Az Ars Sacra Fesztivál a szakrális művészet ünnepe

A közlemény szerint a Benczúrfalván található Szent Antal keresztút nem csupán egy szakrális tér, hanem a közösségi összetartozás és a művészeti kifejezés egyedülálló fúziója. A zarándokút követi az évszázados hagyományokat, miközben folyamatosan megújul a kortárs művészet által. Az egyes stációk nem csupán vallási szempontból fontosak, hanem művészi alkotásokként is figyelemre méltóak. A keresztút bejárása során a látogatók egy olyan spirituális és kulturális utazáson vehetnek részt, amely összeköti a múlt hagyományait a jelen művészi kifejezésmódjával. 

A közleményben kiemelték továbbá, hogy a Fájdalmas Szűzanya kápolna igazi ékkövei Bráda Tibor Pro Cultura Christiana díjjal kitüntetett festőművész alkotásai. Ugyanis az ólmozott üvegablakok nem csupán dekorációs elemek, hanem a szakrális tér szerves részei, amelyek a fény játékával teremtenek különleges atmoszférát. 

A kápolna egy koncertnek is helyet ad

„A kápolna nem csupán vizuális élményt nyújt, hanem akusztikai szempontból is különleges. A kápolna tökéletes környezetet biztosít a szakrális zene számára. Lakatos György hegedűművész-tanár koncertje ennek a kivételes akusztikának köszönhetően válik igazán emlékezetessé. A hegedű hangja a kápolna terében különleges módon szólal meg, mintha maga az épület is hangszerré válna.” – közölte az alapítvány. Hozzáfűzték, a fesztivál során nem csak a kápolna, de a közeli Benczúr-kúria is megnyitja kapuit, ahol szeptember 14-én különleges programokkal készülnek a látogatók számára. 

Benczúr Gyula művészete figyelemre méltó

„Benczúr Gyula neve elsősorban történelmi festményeiről ismert, de szakrális művészete is figyelemre méltó. A Benczúr-kúriában kiállított alkotásai új megvilágításba helyezik a művész sokoldalúságát. A Benczúr-kúria kiállítása 20 óráig látogatható, ezért érdemes a programot úgy tervezni, hogy erre is jusson idő!” – olvasható a közleményben. 

A program

A rendezvény programja szerint a Benczúr-kúria kiállítása reggel 10 órától este 20 óráig látogatható. A keresztút bemutatóját a Szent Antal fogadalmi keresztúton tartják meg 15 órától. A program 15.45-től a kápolnában folytatódik a Brádai Tibor festőművész üvegablakainak a megismertetésével, illetve 16.30-tól Lakatos György hegedűművész-tanárkoncerjével. 17.30-tól az érdeklődők Bráda Tiborról hallgathatnak meg egy előadást a Benczúr Gyula Rajziskolában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában