Lakhatási program

2024.08.21. 19:47

Szociális bérlakások: az országban elsőként Karancsságon állnak a falak (fotók, videó)

Hét új, könnyű szerkezetes lakóház építése kezdődött el az elmúlt hetekben Karancsságon. Egy országos projekt keretében elsők között itt alakít ki, a lakhatást segítő programja részeként, szociális bérlakásokat a Máltai Szeretetszolgálat.

Gulyás Edina

Nagy a sürgés-forgás Karancsságon. A polgármesteri hivatal mögötti utcában hét új szociális bérlakás épül. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Felzárkózó települések program részeként, a nehéz helyzetben élők lakhatási körülményeinek javítását tűzte ki célul. A szociális lakások építése, felújítása, lakhatási körülmények javítása elnevezésű európai uniós finanszírozással megvalósuló programban az országban elsőként a nógrádi községben húzzák fel az ingatlanokat. 

szociális bérlakások
Karancsságon épülnek elsőként szociális bérlakások
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Szociális bérlakásokra pályázhatnak a helyiek

– Hogy miért éppen Karancsságon épülnek meg elsőként a bérlakások? Ennek több oka is van. Egyrészt, ahogy minden felzárkózó településen, úgy ebben a nógrádi faluban is felállítottak a program munkatársai egy diagnózist. Az vizsgálta a helyiek lakhatási körülményeit is. Ez alapján készült el a cselekvési terv, ami a helyi problémákra keresi a legjobb megoldásokat – ismertette portálunkkal Berki Judit, a szeretetszolgálat Modellprogramjainak Heves-Nógrád területi régióvezetője.

Mint mondta, a lakhatás tekintetében Karancsságon van egy hiány, amire válaszokat kellett találni. Sokan élnek méltatlan körülmények között. Vannak olyan esetek is, ahol több generáció él együtt és a fiatalok szeretnének önálló életet kezdeni. De az is előfordul, hogy idős, egyedül élő emberek költöznének a sajátjuknál kisebb lakásba, aminek alacsonyabb a fenntartási költsége. A hét szociális bérlakás például ilyen esetekben nyújthat majd megoldást, azok építése jó ütemben halad. Miután mindegyik elkészül, pályázat útján utalják majd ki azokat a rászorulóknak. 

Bizonyos feltételei vannak a költözésnek

– A másik ok, amiért ebben a községben épülnek fel Nógrádban és az országban elsőként a lakások, az, hogy Karancsság nem tartozik azon települések sorába, ahol a falusi csokot igénybe lehet venni. Így azok, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, azt más településen teszik. Célunk, hogy a lakók helyben maradjanak, itt legyen biztosítva számukra a méltó lakhatás – húzta alá Berki Judit, aki arra is kitért, hogy a szociális bérlakásokra minden helyi pályázhat, akinek nincsen ingatlan a tulajdonában. 

Emellett az is feltétel, hogy a leendő lakónak bejelentett munkahellyel kell rendelkeznie. A beköltözés ugyanis bizonyos kötelezettségekkel jár: jelképes összegű lakbért kell fizetniük az ide költözőknek, és természetesen a rezsi költségeit is a lakóknak kell állniuk. 

A régióvezető arról is beszámolt, hogy az előzetes egyeztetések azt mutatják: sok érdeklődő van az új ingatlanokra Karancsságról, azonban azokra más felzárkózó településről is lehet pályázni. A helyiek persze előnyt élveznek, azonban nagyon szigorúan vizsgálják azt, hogy a jelentkezők megfelelnek-e a pályázat feltételeinek. Az, hogy kik költözhetnek be nem helyben dől el, ez nagyon fontos. Egy elfogulatlan pontrendszer alapján választják ki, hogy kik vehetik majd bérbe az új lakásokat.

Karancsságon találhatják meg a boldogulást

– Az sem utolsó szempont, hogy Karancsságon vezet keresztül a 22-es számú főút, ami biztosítja a munkába való eljutást. A faluban van óvoda, iskola, orvosi ellátást és boltok is. Minden biztosított, hogy a helyiek itt találják meg a boldogulást. A most épülő szociális bérlakások is ezt szolgálják – hangsúlyozta Berki Judit. – A bérleti szerződéseket egy évre kötjük, majd ezt követően a tapasztalatok alapján az meghosszabbítható, de nem a végtelenségig. Az a célunk, hogy a lakások egy lépcsőt jelentsenek az azokba beköltözőknek, ahol meg tudják alapozni az önálló életet.

Hozzátette: ahogy a Felzárkózó települések program valamennyi községében, úgy Karancsságon is komoly szociális védőháló segíti a családokat. A szociális bérlakásokba például kártyás villanyórák lesznek, ami elejét veheti az eladósodásnak. Emellett az önkormányzat által biztosított lakhatási támogatást is igénybe vehetik majd a lakók, és a szociális tűzifa programból is részesülhetnek, ahogy a Máltai Szeretetszolgálat is támogatja a helyieket a fűtési szezonban. 

A cél: méltó körülmények között megtartani a lakosságot

– Az országban elsőként Karancsságon épülnek meg a bérlakások, de természetesen a folytatásban más településeken is folytatódik az építkezés. A legfontosabb cél, a hátrányos helyzetű térségekben élők minél hatékonyabb segítése. Ennek érdekében Karancsságon nagyon gyümölcsöző az együttműködés a szeretetszolgálat munkatársai, az önkormányzat, az intézmények vezetői és a nemzetiségi önkormányzat között – fogalmazott a régióvezető, aki elárulta: – Mindannyian elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minél élhetőbb körülmények között tartsuk meg a felzárkózó települések lakosságát. 

A településkép javítása is fontos

– A szociális bérlakások kialakítása részben új építésű, részben a régi ingatlanok felújításával valósul meg, mindkettő esetében az elsődleges cél, hogy biztonságos lakhatási lehetőséget kínáljunk a Felzárkózó települések lakosainak, továbbá a korszerűsítéssel hozzájáruljunk a településkép javításához, illetve megőrzéséhez – tájékoztatta portálunkat dr. Jamniczkiné Obulányi Rita, az RRF Lakhatás projekt vezetője.
Az új építésű, minimum háromszobás épületeknek meg kell felelniük a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó szabványnak. A felújításra megvásárolt ingatlanok méreténél nincs ilyen megkötés, a lényeg, hogy a kis és a nagycsaládok számára is ideális lakhatási körülményeket biztosítsanak – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában