Programajánló

2024.08.09. 11:26

Programok sokasága várja az érdeklődőket a hétvégén

Cunamiként zúdulnak az események ezen a hétvégén szűkebb hazánkra. Érsekvadkerten a Nagygönc, Erdőkürtön a Palóc Ízek, Cserháthalápon a Betyárasztal, míg Szurdokpüspökiben a Libafesztivál kínál színes programokat az érdeklődőknek. Emellett Tolmácson, Borsosberényben és Őrhalomban is falunapon mulathatnak a látogatók. Ez előbbi helyszínen a Budapest Bár zenekar fokozza a hangulatot, míg utóbbin Csordás Tibi és Szandi is a színpadra lép.

Veres Edina

Az idei a negyedik olyan hétvége lesz Érsekvadkerten, amikor az ismert krumplis-tepertős étel, azaz a nagygönc főszerephez jut. A fesztivál augusztus 10-én, szombaton 7 órakor a főzőversennyel rajtol el a helyi páston-vásártéren, míg a színpadon az első produkció 11 órakor kezdődik a Vitalitás SE látványtánc bemutatója képében. 

 Programok sokasága Nógrádban
Érsekvadkerten nagy gönc főzésében versengenek a csapatok szombaton
Fotó: NMH archívum / Forrás: Nool.hu

A programok déltől a Pitypang Zenekar koncertjével folytatódnak, egy órával később a Jó Laci Betyár gondoskodik a jó ebédhez szóló nótákról, majd dr. Őszi Attila Csaba, a település polgármestere köszönti a megjelenteket. A megnyitó során a Szent István napi ünnep tiszteletére megszentelik a kenyeret, azután pedig zenés-táncos előadások követik egymást a világot jelentő deszkákon. Így például – ahogy azt a Nool.hu is megírta – 14 órától MC Hawer és Tekknő szórakoztatja az egybegyűlteket, akik Gregor Bernadett és Csere László előadásában jól ismert operett és musical slágereket is meghallgathatnak. A fellépők között találjuk még a Nemazalányt, az Infinity Neoton Show-t vagy épp az Animal Cannibals-t. Bednai Natália színművész 20 órától előadó esttel kedveskedik az egybegyűlteknek, akiknek 22 órától a Csík Zenekar tagjai húzzák majd a nótákat. Másfél órával később tűzijáték fényei ragyogják be az éjszakai eget Érsekvadkerten, ahol nem sokkal később a negyedik Nagygönc Fesztivál utcabállal zárul, amelyhez DJ Sylvester szolgáltatja majd a ritmust.

Családi nap színesíti a szombatot Kisbágyonban és Nagykeresztúron

Kisbágyonban családi napot szervez a község önkormányzata, valamint a Kisbágyon Ifjúságáért és Hagyományaiért Alapítvány. Ahogy arról portálunk már beszámolt, augusztus 10-én, szombaton 14 órától a pihenőparkban főzőverseny indul, de a napot gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, illetve sportos és szellemi vetélkedők egyaránt színesítik. Az esemény közös asztalához házi készítésű süteményekkel járulhatnak hozzá a helyiek. A családi naphoz kapcsolódva hirdették meg a Kisbágyon 100 év múlva című rajzpályázatot, amelynek eredményeire a rendezvény során derül majd fény. A mulatozás a tervek szerint hajnalig tart.

A Nool.hu szintén megírta, hogy Nagykeresztúron hasonló program, azaz egy batyus családi nap színesíti a szombatot 10 órától. Az eseményre látogatók disznótoros finomságokat kóstolhatnak, illetve az otthonról hozott alapanyagokból bográcsozást vagy épp nyársalást csaphatnak. A gyerekekre ugrálóvár vár majd, míg a jó hangulatról és zenéről a Palócok Együttes gondoskodik majd.

Nagy nevekkel készülnek a Libafesztivál résztvevőinek Szurdokpüspökiben

Szurdokpüspökiben idén sem telhet el nyár a nagy múltú, immár 16 alkalommal megrendezett Libafesztivál nélkül, amelyet immár harmadik éve kapcsolnak össze a Radnai György Opera Emlékesttel. Ahogy azt már megírtuk, ez utóbbi programnak augusztus 9-én, pénteken 18 órától a turisztikai bemutatóház ad majd otthont. A kulturális eseményt a Szent Kereszt-templomban bemutatott szentmise előzi meg. A rendezvényen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, a program fővédnöke is részt vesz, míg a közönség elismert művészeknek köszönhetően megannyi varázslatos dallammal töltekezhet. Másnap a Libafesztivál során megannyi érdekes programra lelhetnek a helyiek és a településre látogatók a helyi általános iskola udvarán. Az esemény hivatalos megnyitóján a köszöntők 13 órakor hangzanak majd el, fél órával később kulturális műsor tölti meg a színpadot. A kicsiknek a szervezők mesekoncerttel kedveskednek, 15 órától pedig az esemény „névadói”, azaz a libák versenyezhetnek szépségükkel. A napot 16 órától operett előadás színesíti, míg 17 órakor Nagy Feró lép majd a világot jelentő deszkákra. A Muzsla és a Szurdok Gyermektáncegylet tagjai is elkápráztatják a közönséget, akiknek 19 órától Hevesi Tamás, 20 óra 30 perctől pedig Szandi énekel. A 16. Libafesztivált dszkó zárja majd, amely során DJ Kovács Nagyember László gondoskodik a megfelelő zenei aláfestésről.

Zarándoklat indul a Medvesaljai Mária kápolnához a nemzetközi zarándoknapon

Mind a Felvidéken, mind a medvesaljai térségében szerveznek zarándoklatokat a hétvégén. Az „1ÚTON” – nemzetközi zarándoknap alkalmából az érdeklődők augusztus 10-én, szombaton 14 órakor csatlakozhatnak a – Medves hegyen keresztül – a Medvesaljai Mária kápolnához vezető zarándoklathoz. A gyülekező helyszíne a Salgóbányához közeli Medves Hotel mellett levő parkoló, időpontja 13 óra 30 perc. A kezdeményezés honlapján elérhető tájékoztatás szerint a résztvevők a fennsíkot átszelve érkeznek majd meg a Medves keleti, felvidéki oldalán található Medvesaljai Mária kápolnához és forráshoz. A leírásból az is kiderült, hogy az idei zarándoklatot a szülő-gyermek szeretetkapcsolatokért ajánlják fel. A kápolnánál 17 órától szentmisét mutat be Csák András ceredi plébános, és Varga András salgótarjáni esperes-plébános. A megjelentek a szertartás után elfogyasztják a magukkal vitt elemózsiánkat, illetve kortyolnak a Mária forrás hűs vizéből. Végül a zarándokok ugyanazon az útvonalon térnek vissza a kiinduló ponthoz, mint amin eljutottak úti céljukig.

A borsosberényi falunapon fellépők sokasága gondoskodik a jó hangulatról

Borsosberényben is falunap színesíti a hétvégét szombaton. Ahogy arról portálunk beszámolt, a program ünnepélyes, 14 órakor kezdődő megnyitója során köszöntik a jubiláló házasokat, valamint érdemrendeket is átadnak. Mindezt kulturális műsor követi, amelyen fellép Vigyinszki Máté, a Kereplő és Zúgófa Néptánccsoport, a Búzavirág Hagyományőrző Csoport, Kiszner Stefánia, Hajnal Máté bűvész, Imre Roland operett énekes, Bodonyi Bea, illetve a Pedrofon. Eközben a közönség izgalmas perceket élhet át 18 órától, a tombolasorsolás során. Az estét diszkóval zárják, a jó hangulatról Dj Sylvester és barátai gondoskodnak majd.

Két napon át csábít programokkal az erdőkürti Palóc Ízek Fesztiválja

Erdőkürtön 19. alkalommal forog a fesztivál a palóc ízek körül. A programok már augusztus 9-én, pénteken 17 órakor elkezdődnek, méghozzá egy ökumenikus istentisztelettel a katolikus templomban. Egy órával később átadják a díszpolgári címeket a helyi művelődési ház nagytermében, ahol 18 óra 30 perctől Balogh Péter gitárművész és gyermekei adnak koncertet, valamint a településen zajló ASzakkör foglalkozásain készült makraméalkotások is megtekinthetők lesznek egy kiállítás keretében. Másnap, azaz augusztus 10-én, szombaton a főzőverseny reggel 8 órakor, a sakk és asztalitenisz verseny pedig 9 órakor rajtol el. Interaktív gyermekműsor, kicsiknek szóló koncert és kézműves foglalkozások színesítik majd a napot. Az esemény ünnepi megnyitógondolatai 14 óra 30 perckor hangzanak el, majd színpadra lép mások mellett az Erdőkürti Pávakör, a csővári Ženský Hlas Hagyományőrző Csoport. Miután a különböző megmérettetések eredményeire 15 óra 45 perckor fény derült, Burcsényi Péter StandUp előadása csalhat mosolyt a közönség arcára. A megjelenteknek 17 órától Dömötör Balázs könnyűzenei műsorral kedveskedik, egy órával később a Magyar Operett Társulat előadása, majd Burcsányi Ádám akusztikus koncertje szórakoztatja. Tombolahúzás 19 óra 30 perctől okozhat izgalmas pillanatokat az egybegyűlteknek, 20 óra 45 perctől tűzijáték fényesíti meg az erdőkürti eget, végül 21 órától bál zárja majd a XIX. Palóc Ízek Fesztiválja eseményt, amely során a Visszhang zenekar biztosítja a jó hangulatot.

Őrhalomban Csordás Tibi és Szandi fellépése fűszerezik a falunapot

Falunapon mulathatnak a helyiek és az Őrhalomba látogatók augusztus 10-én, szombaton. Ahogy azt a Noo.hu is megírta, a település sportpályáján 14 órakor finom falatok és a Balassagyarmati Retró Emlékzenekarnak köszönhetően jó ebédhez szóló nóták várják az érdeklődőket. A falunap hivatalos megnyitója során Farkas Egon, a község polgármestere osztja majd meg gondolatait az egybegyűltekkel, 16 órakor pedig Csordás Tibi – Fiesta – foglalja el a világot jelentő deszkákat. Egy órával később a Say My Name Tánciskola tagjainak mozdulatai varázsolhatják el a közönséget, majd a megjelentek egy Kangoo bemutatót is megtekinthetnek. Szandi a tervek szerint 18 órakor lép majd színpadra, végül a programot 19 órától éjfélig tartó falunapi vigadalom zárja, amelyhez Grenyó János, és DJ Grenyó Péter biztosítja a ritmust.

Kulturális programoktól és ínyenc falatoktól roskadozik majd a cserháthalápi „Betyárasztal”

Két napon át csábítják az érdeklődőket betyáros programok Cserháthalápra. A VII. Betyárasztal Fesztivál augusztus 9-én, pénteken 19 órakor rajtol el, amikor is – ahogy azt portálunk is megírta – az Ocho Macho együttes koncertjére tombolhat majd a közönség. Másnap, azaz augusztus 10-én, szombaton a fesztivál művelődési háznál folytatódik, ahol 10 órától fogathajtó gazdaversenyt szerveznek, miközben a főzőverseny résztvevői is gőzerővel készítik majd az ínyenc fogásokat.

Napközben betyáros ételek, népi játszóház, termelői és kézműves vásár, sütemények versenye és fotókiállítás is várja a látogatókat. A 14 órakor esedékes hivatalos megnyitó után hagyományőrző csoportok lépnek fel, ezzel egy időben pedig a bírálók a sütemény- és pálinkaversenyekre nevezett különlegességek ízvilágát pontozzák. A délután során a viseletek viadalán elismerést kapnak a legszebbek, majd a környék táncosai és hagyományőrzői lépnek a színpadra. Az este folyamán a jó hangulatról A Jó Laci betyár mellett tűzzsonglőrök is gondoskodnak, míg a VII. Betyárasztal Fesztivált báli mulatságon zárhatják a résztvevők.

Budapest Bár koncert is fokozza a hangulatot a tolmácsi falunapon

Tolmácson a Szentiványi-kastély parkját igazi falunapi forgatag tölti majd meg augusztus 11-én, vasárnap. Az esemény a Szent Lőrinc-napi búcsúval indul, így 9 óra 30 perckor ünnepi szentmisén vehetnek részt a hívők. A délután során a szórakozás kerül a középpontba, így 15 órától Tompeti és Barátai szórakoztatnak majd kicsiket és nagyokat egyaránt, míg egy órával később a tolmácsi iskolások kedveskednek előadással a közönségnek. Vaszi Levente, Vrencsán Anita és a Zúgató Zenekar közös műsorát tekintheti meg a nagyérdemű 16 óra 30 perctől, 18 órától a Kingfishers zenekar tagjai gondoskodnak a jó hangulatról, 20 órától pedig a Budapest Bár varázsol fergeteges hangulatú nyári estét Tolmácson. A falunapot 22 órakor tűzijátékkal zárják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában