Allergia

2024.08.17. 06:51

Nógrád-szerte magas a parlagfű pollenje

Nehéz napok várnak az allergiásokra. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ napi pollenjelentésében felhívta a figyelmet, hogy országszerte, így szűkebb hazánkban is elérte a magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Nagy Orsolya

Mint arról a központ beszámolt: a hőség hatására a parlagfű pollenszórása jelentősen fokozódik. A pollenterhelés a következő napokban országosan magas lesz, a középső és a keleti országrészben sokfelé elérheti a nagyon magas szintet is. A hétvégén, illetve a következő hét elején azonban a csapadék és a lehűlés hatására a pollenterhelés enyhülése várható.

Nógrád-szerte magas a parlagfű pollenje
Nógrád-szerte magas a parlagfű pollenje
Forrás: Illusztrációs fotó: Shutterstock

„A parlagfűre érzékenyeknél már közepes és erős tünetek jelentkezhetnek, amelyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, valamint szemviszketés is”– írta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Hozzátették: a parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése is.

A témával kapcsolatban korábban dr. Csépányi Éva háziorvos elmondta, hogy a parlagfű-érzékenység legjellemzőbb tünete az orrváladékozás és a szemkönnyezés, ezek mellé pedig még száraz ingerköhécselés is társulhat, amelyek egész nap, valamint akár éjjel is gyötrik az érzékenyeket. Az orrváladék pedig színtelen és vízszerű.

Napjainkban egyébként már számos módja van az allergia elleni védekezésnek, így például a vény nélküli gyógyszerek vagy a különféle orrspray-k használata is segíthet csökkenteni a tüneteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában