Magyarok Kenyere

2024.08.17. 19:53

Magyarok Kenyere: idén több nógrádi gazda támogatta a programot (fotók)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád vármegyei szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Magyarok Kenyere Alapítvány és a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében szervezett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Nógrád vármegyei búzagyűjtő napját tartották meg szombaton Szécsényben, a Lipthay Béla technikumban.

Lászlók Judit

A Nógrád vármegyei búzagyűjtő napot Csáki Balázs, a NAK Nógrád vármegyei szervezetének elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy a búzagyűjtés még nem zárult le, így továbbra is várják az adományokat. Azonban az már most látszik, hogy ebben az évben több búzát adtak a vármegyében gazdálkodók. Ugyanis tavaly 9740 kilogramm gyűlt össze és 55 gazda adakozott, idén utóbbi száma pedig már száz fölé emelkedett. Csáki Balázs köszöntőjében méltatta továbbá a gazdák önzetlenségét és segítő szándékát, illetve a Magyarok Kenyere programot is.

Magyarok Kenyere: Portik-Lukács Loránd megáldotta a nógrádi gazdáktól kapott búzát
Magyarok Kenyere: Portik-Lukács Loránd megáldotta a nógrádi gazdáktól kapott búzát
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A szécsényi intézményben a mezőgazdaság kihívásaira készítik fel a tanulókat

Ezt követően Filkor Lajos, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója vette át a szót. Köszöntőjében hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy a vármegye egyetlen agrár szakképző iskolájaként otthont adhatnak a Nógrád vármegyei búzagyűjtő napnak. Majd bemutatta az intézményt és annak jövőjéről is beszélt a résztvevőknek.

– Ahhoz, hogy a Magyarok Kenyere program, a búzatermés még évekig, évszázadokig működőképes legyen, a jövőt kell biztosítani: azt pedig mi fogjuk a tanulóinkkal – fogalmazott Filkor Lajos, aki szerint jelenleg igen komoly kihívásokkal kell szembenéznie az agráriumban, azonban az intézményükben azon dolgoznak, hogy olyan szakembergárdát neveljenek a jövő számára, akik majd megfelelnek ezeknek.

– Nagy örömünk az, hogy most már ötödik évfolyamon is lesz technikus képzésünk és a tárgyi eszközeink is megújulnak a Vidékfejlesztési Program pályázatán belül, közel félmilliárd forint értékben. Ez a fejlesztés mondhatni, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával karöltve zajlik – emelte ki az igazgató, aki kitért arra is, hogy a jövőben áttérnek a precíziós gazdálkodás oktatására az iskolában.

Nógrád Vármegye Önkormányzata elkötelezett a helyi gazdák sikere iránt

Ezután Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében elsősorban méltatta, illetve köszönetet mondott a magyar gazdáknak, akik évről évre egyre több búzát gyűjtenek össze az arra rászorulóknak.

– Idén száz fölött lett azon gazdáknak a száma, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a program éljen. Ennek pedig szimbolikus jelentősége is van, ami nagyon fontos, de az önzetlenséget szeretném megemlíteni, azt a hozzáállást, azt a gondolkodást, ami ilyenkor a gazdatársadalmat, az agráriumban dolgozókat jellemzi. Mert higgyék el, hogy ez nagyon fontos számunkra és, ha együtt vagyunk, akkor nagyobb eséllyel tudjuk túlélni a jövő kihívásait. Ezért össze kell tartanunk, össze kell fognunk és együtt kell, hogy építsük Nógrád vármegyét és a Palócföldet – mondta Skuczi Nándor, aki hangsúlyozta, hogy Nógrád Vármegye Önkormányzata továbbra is elkötelezett az itteni gazdák sikere iránt.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik csatlakoztak a Magyarok Kenyere programhoz

Az eseményen részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő is, aki egyebek mellett a beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kenyér ünnepének nagyon sok üzenete van. Többek között az elvégzett munkáról, a föld és az ember tiszteletéről, illetve a jótékonyságról is szól, hiszen a gazdák által felajánlott adományokból készült termékeket a gyermek- és szociális intézmények kapják. Végül pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárulnak a Magyarok Kenyere programhoz.

A beszédek után Portik-Lukács Loránd megáldotta a gazdáktól kapott búzát, majd a résztvevők megnézhették a varsányi Muskátli Hagyományőrző Együttes, valamint Bárány Antalné mesemondó, a Népművészet Mesterének az előadását. Majd az ebédet követően a  jelenlévők megtekinthették a szécsényi malmot, a Magyar Nemzeti Múzeum Forgách-Lipthay Kastélymúzeumát, illetve a szécsényi ferences templomot és kolostort is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában