Mackóhad

2024.08.25. 06:50

Pihe-puha mackók ejtették rabul a nógrádi rendőrnő szívét (fotók)

Különös pihe-puha „szenvedélynek” hódol a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság trénere. Balázs Boglárka már hosszú évek óta gyűjti a plüssmackókat, így szó szerint több ezer darabot számláló macibirodalommal büszkélkedhet, amelyet a közelmúltban a Zsaru Magazin is megtekintett.

Veres Edina

„Több mint nyolcezer mackót gyűjtött az elmúlt húsz évben Balázs Boglárka, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság trénere. Nemrég gyűjteménye jó néhány darabját egy kiállításon mutatta meg, amelyre az ország minden tájáról ellátogattak. Különleges a kapcsolata a macikkal, a többezres kollekcióban nincs két egyforma” – olvasható a Zsaru Magazin Facebook-oldalán a napokban megjelent poszt, amelyből az is kiderült: a többezres macibirodalom látványa bizony a sorok íróját – Rádi Mónikát – is elvarázsolta. Tavaly januárban portálunk is körbejárta, bemutatta az egyre növekvő salgótarjáni mackógyűjteményt, amelynek darabszámát akkor „még csak” 5500-6000 körülire becsülte Balázs Boglárka.

mackó
Balázs Boglárka több mint nyolcezer mackót gyűjtött össze
Forrás: Nool Archív

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság trénere azt is elárulta a Zsaru Magazinnak, hogy gyűjteménye első brummogójához egy különös történet is kötődik.

Mind a mai napig helye van az első mackónak a birodalomban

– Az elsőt a bátyámtól „örököltem”, aki öt évvel idősebb nálam. Végigkísérte a gyerekkoromat. Vele aludtam, mindenhova magammal vittem. Az idők során elhasználódott, leszakadt a feje, kilógtak belőle a szalmaszálak, a szeme is leesett, de én mégis ragaszkodtam hozzá. Egyszer a szüleim esküvőre készültek, és édesapámnak vettek egy új öltönyt az alakalomra. Úgy gondoltam, hogy a rajta lévő két gomb pont jó lesz a mackóm szemének. Egyik este levágtam a gombokat, majd felvarrtam rá – mesélte a tréner.

Azt is elárulta a Zsaru Magazinnak, hogy egy héttel később derült fény a „turpisságra”, amikor a szülei indultak volna a lagziba és észrevették az öltönyről hiányzó gombokat. Hamar fény derült az „elkövető” kilétére is, a tettest pedig anyukája meg is dorgálta. A medve azonban mind a mai napig megvan.

Mindenhonnan plüssmacival tért haza

A nógrádi rendőrség trénere húsz évvel ezelőtt, a nagymamája elvesztésekor talált újra rá az első mackójára.

Nem csupán plüssök kaptak helyet a gyűjteményben. Van itt minden, ami mackó!
Forrás: Nool Archív

– Már felnőtt voltam. Sok időt töltöttem annak idején a nagymamámmal, így nagyon megviselt a halála. Magamba fordultam. A macinak sírtam el a bánatom, és azt vettem észre, hogy segít. Aztán észrevétlenül elkezdtek körülöttem gyűlni. Akkor pedagógusként dolgoztam, és az osztályaimtól is minden évben ilyen ajándékot kaptam. Amikor már közel ezer medvém volt, akkor kezdtem el tudatosan gyűjteni őket – folytatta történetét a magazin kérdésére Balázs Boglárka, aki azt is elárulta: 

akkoriban bárhova is ment, akár egy kirándulásról vagy csak egy városban tett sétáról biztosan egy újabb pihe-puha mackóval tért haza.

A nagyközönségnek is megmutatná a mackókollekcióját

A hatalmas macibirodalomnak pedig akad még egy érdekessége: az összes plüssmedvének neve is van.

– Mindegyiket elneveztem, néhányat pedig már a gyártó. A névválasztásban benne van egy ember vagy egy történet. Az összesről tudom, honnan származik, kitől kaptam, hol vettem. Mindegyik a szívemhez nőtt, mert olyan emléket őriz, amely nagyon fontos volt számomra. Vannak limitált kiadásúak is, amilyeneket csak pár ember birtokol. Az egyik ilyen a hintamackó, amelyből – tudomásom szerint – nekem van egyedül az országban” – fogalmazott Balázs Boglárka.

A gyűjtemény egyre csak gyarapodik
Forrás: Nool Archív

Arra is kitért: a kuriózumnak számító darabra többen is tettek ajánlatot, azonban egyiktől sem szeretne megválni. 

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság trénere néhány évvel ezelőtt kibővítette „érdeklődési körét”, így már nemcsak plüssöket, hanem például kerámiákat is gyűjt. Továbbá a gyűjteményében találhatók macimintás képek, szalvéta, lábtörlő, ajándék tasak, kéztörlő, sőt! Fogkefe is. Az álma, hogy egyszer a teljes macikollekciót megmutathassa a nagyközönségnek, azonban ahhoz – ahogy azt a bejegyzéséhez megosztott képek is tanúsítják – hatalmas helyre lesz szükség!

Elsősorban középvezetőknek tart tréninget a rendőrségnél

Balázs Boglárka munkavállaló, tavaly került a rendőrség állományába trénerként. Az oktatás nem áll messze tőle, hiszen 28 évig tanított ügyviteli és informatikai szakképzésben egy alapítványi magániskolában. Jelenleg elsősorban középvezetőknek tart irányítói tréningeket, de akár a teljes állománynak tartanak csapatépítő, konfliktus- és stresszkezelési képzéseket. Jól kijön az emberekkel, megtalálja velük a közös hangot. Gyűjteményéről a kollégái is tudnak, alkalmanként ők is megajándékozzák eggyel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában