Libafesztivál

2024.08.11. 11:25

Libaszépségverseny, libás ínyencségek és sztárvendégek várták a látogatókat Szurdokpüspökiben (fotók)

Tizenhatodik alkalommal tartották meg szombaton a hagyományőrzés jegyében a Libafesztivált Szurdokpüspökiben. Mint minden évben, ezúttal is szép számban érkeztek a mulatni vágyók, akiket többek között libás fogások, libaszépségverseny és megannyi érdekes program, koncert várt.

Sipos Nina Vivien

Libaszépségverseny, mennyei libás fogások és érdekesebbnél érdekesebb programok hada várta a szórakozni vágyókat szombaton Szurdokpüspökiben. Az immáron tizenhatodik alkalommal megrendezett Libafesztivál idén is nagy népszerűségnek örvendett. Az esemény kulturális műsorainak sorát már pénteken megnyitották, amikor is egy estély keretében megemlékeztek a résztvevők a település szülöttéről, Radnai György Kossuth-díjas magyar operaénekesről. 

Libaszépségverseny, libás ínyencségek
Libaszépségverseny, libás ínyencségek és sztárvendégek várták a látogatókat
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A fesztivált másnap kora délután Pintér Miklós Ervin polgármester nyitotta meg, köszönetet mondva azoknak az egyesületeknek, szervezeteknek és személyeknek, akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre. Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke lépett mikrofonhoz, aki kifejtette beszédében, hogy rendkívül fontos a hagyományok őrzése és a kulturális értékek ápolása, főleg Szurdokpüspökiben, amely a köztudatban úgy is ismeretes, mint a libás falu. 

Díjazták a legszebb példányokat a libaszépségversenyen

Öt tagú szigorú, elfogulatlan zsűri sorakozott fel a színpadon a délután folyamán, hogy megcsodálják és pontozzák a libaszépségversenyre jelentkező hosszú nyakú szárnyasokat. A nyolc állatot egyesével mutatták be a gazdák a bíráknak, akik először külön-külön értékelték a libasorban érkező versenyzőket, majd egy közös megbeszélést követően a megmérettetés eredményét is kihirdették. Természetes szépség kategóriában a Gertrúd névre keresztelt, míg jelmezes szépség kategóriában a Virág névre hallgató liba nyerte el az első helyezést. Emellett mindkét csoportban lett különdíjas, illetve második és harmadik helyezett is. A résztvevőket egy-egy ajándékcsomaggal és oklevéllel jutalmazták. 

Kitüntetéseket adták át a Libafesztiválon

Pintér Miklós Ervin polgármester elárulta hírportálunknak, hogy az önkormányzat 2010-ben döntött arról, hogy díszpolgári címet fog alkotni, hat évvel később pedig a Szurdokpüspökiért emlékérem gondolata is megszületett. A fesztiválon a köszöntőbeszédek után idén negyedik alkalommal adták át ünnepélyes keretek között a díszpolgári címért járó elismerést, amelyet Géczi László Miklósné önkormányzati képviselő, a falu egykori vezetője kapott meg a községben végzett több évtizedes, áldozatos munkájáért. 

– A Szurdokpüspökiért emlékérmet két hölgy kapta meg, az egyik Hajnal Gáborné Erzsike volt, aki a pénzügyi bizottságunk tagja. Harmincnégy évig képviselőként munkálkodott a településen, emellett pedig bölcsődében és óvodában is dolgozott. A kitüntetést a faluban végzett egyházi, önkormányzati és gyermeknevelési területen végzett lelkiismeretes munkájáért vehette át – fogalmazott Pintér Miklós Ervin. 

Szintén emlékérmet kapott a rendezvényen Kissné dr. Papp Piroska alpolgármester, aki már egészen 1990-től a település képviselője volt. Mint kiderült, a Szurdokpüspökiben végzett több évtizedes közösségi, kulturális tevékenységéért és képviselői munkájáért jutalmazták őt. 

Mennyei libás fogásokból sem volt hiány

A libaszépségversenyt és a kitüntetések átadását követően különféle kulturális műsorok, mesekoncert és egyéb érdekes programok szórakoztatták az érdeklődőket, többek között volt kézműves és kirakodóvásár, ugrálóvár, dodzsem és arcfestés. Mindemellett a helyszínen lehetőségük volt az érdeklődőknek megtekinteni a „Megelevenedik a múlt” című kiállítást is. Természetesen libás ínyencségekből sem volt hiány a fesztiválon, számos standon lehetett találkozni libazsírral, libatepertővel és megannyi mennyei libás fogással, amelyek csak úgy vonzották a látogatókat egy kóstolóra.

A délutáni órákban egy operett előadást, illetve gyermeknéptánc műsort lehetett látni, majd Nagy Feró lépett színpadra. Később Hevesi Tamás, valamint Szandi adott egy fergeteges koncertet, végül DJ Kovács Nagyember László gondoskodott az est hangulatáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában