Rendezvény

2024.08.08. 13:55

Tovább élteti a szurdokpüspöki Libafesztivál a hagyományt

Idén is megrendezik a település nagyszabású gasztronómiai eseményét, de kulturális estre is várják az érdeklődőket. A libafesztivál és az emlékest célja, hogy ápolják az egykori tradíciót és a kulturális értékeket.

Nagy Orsolya

Libafesztivál: felelevenítik a hagyományos szurdokpüspöki állattartást a fesztiválon

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archívum

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a falu önkormányzata a Libafesztivál mellett a Radnai György-emlékesetet augusztus 9-én, pénteken 18 órától a turisztikai bemutatóházban.

Libafesztivál élteti a hagyományt
Libafesztivál: felelevenítik a hagyományos szurdokpüspöki állattartást a fesztiválon
Fotó: NMH archívum / Forrás: Nool.hu

Libafesztivál előtt kulturális est lesz Szurdokpüspökin

A rendezvénnyel kapcsolatban Pintér Miklós Ervin polgármester úgy fogalmazott, mostanra hagyománnyá vált ez a kulturális esemény, amelyet a libafesztivál előtt egy nappal tartanak Radnai György, bariton operaénekes emlékének tiszteletére, aki a falu szülötte volt.

– A kulturális est előtt szentmisét tartunk a Szent Kereszt Templomban. A rendezvényünkön jelen lesz Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, a program fővédnöke is. Fellép majd Kálmándi Mihály, Kossuth-díjas operaénekes, Berkes János, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Kertesi Ingrid, a Liszt Ferenc-díjas operaénekes és Bartos Barna, operaénekes, míg zongorán Harazdy Miklós, Liszt díjas zongoraművészt hallhatják a résztvevők – közölte a polgármester. Hozzátette: az esemény művészeti vezetője pedig nem más lesz, mint Miller Lajos, Kossuth-díjas operaénekes, a nemzet művésze.

A polgármester arra is kitért, hogy lehetőség nyílik adományozásra is, ugyanis szeretnének a jövőben létrehozni Radnai György emlékére egy szobrot.

Ápolják a hagyományt a gasztronómiai fesztivállal

Pintér Miklós Ervin kifejtette portálunknak, hogy idén már 16. alkalommal rendezik meg a Libafesztivált, amely korábban hagyományteremtő szándékkal jött létre. Mint fogalmazott, az esemény célja, hogy visszahozza a köztudatba a régi kultúrát, hiszen egykor rengeteg libát tartottak a településen és fontos, hogy ez az érték ne vesszen el és ápolják azt.

A polgármester kiemelte, idén is számos programmal készülnek az érdeklődők számára. A délutáni órákban kulturális műsorral, mesekoncerttel és a hagyományokhoz híven, liba szépségversennyel várják a látogatókat. Később operett előadás lesz, majd Nagy Feró lép színpadra, amely után gyermektáncegylet közös műsorát élvezhetik a látogatók. Az esti órákban pedig Hevesi Tamás, valamint Szandi ad koncertet, végül DJ Kovács Nagyember László gondoskodik majd az est hangulatáról. A színpadi műsorok mellett természetesen lehetőség fog nyílni libás finomságok kóstolására is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában