Nemzeti ünnep

2024.08.20. 14:33

István király hitet adott – így ünnepeltek Balassagyarmaton (fotók)

Zenével, kulturális műsorokkal és kenyérszenteléssel ünnepelték kedden az államalapítás napját Balassagyarmaton. A városi rendezvényen Balla Mihály a magyar nemzet közös múltját és Szent István örökségét hangsúlyozta.

Lukács Zsófia

Az új kenyeret szétosztották az ünneplők között

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A balassagyarmati Vármegyeházán a Himnusz eléneklésével kezdődött meg az ünnepi eseménysorozat. Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője beszédében Szent István államalapító királyunk döntését méltatta.  

államalapítás
Az államalapítás ünnepén közösen megszegték az új kenyeret 
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Megyeszerte sok olyan rendezvény van, amely megmutatja számunkra, hogy milyen fontos augusztus 20-a, amely napon az új kenyeret is megáldják lelkipásztoraink. István király az államalapítással elindított egy olyan struktúrát és fejlesztést, ami a mai napig velünk van az állami és egyházmegyei rendszerben is. Ez nagyban segítette nemzetünket a túlélésben. Ebben az államban hitet adott és azáltal összekapcsolta a magyarságot – fogalmazott Balla Mihály.

Kiemelte, hogy nemzeti ünnepünk egy igazodási pont is egyben, amely erősíti a magyarság összetartozását, hiszen tudjuk, hogy a szülőföldünkhöz, a lakóhelyünkhöz és a közösségünkhöz tartozunk. Itt meg tudjuk osztani egymással az örömünket, a bánatunkat, de a közösség erejét jelenti az is, hogy szeretetben élünk és tiszteljük a másikat.

 

Ünnepelték az államalapítást, még várják a gazdák adományát

Az eseményen Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád vármegyei szervezetének elnöke a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programról osztotta meg gondolatait. 

– Ebben a 10 éves programban a gazdák adományait várjuk, majd a szécsényi malomban megőröltetjük és a gyermekvédelmi intézet számára ajánljuk fel. Még augusztus végéig várjuk a felajánlásokat, de már most látszik, hogy ebben az évben több búzát adtak a vármegyében  a gazdálkodók. Ugyanis tavaly 9740 kilogramm gyűlt össze és 55 gazda adakozott, idén utóbbi száma pedig már száz fölé emelkedett – ismertette Csáki Balázs, aki beszédében méltatta továbbá a gazdák önzetlenségét és segítő szándékát is.

Az eseményen a balassagyarmati egyházközösségek vezetői – Turai János plébános, Balogh László esperes-plébános, Bartha István evangélikus lelkész és Molnár Ambrus református lelkipásztor – megáldották és megszentelték az új kenyeret.

A hit és az értékek jelentik a jövőt

Molnár Ambrus beszédében a történelem mai kivetüléseit, a keresztyénség újraértelmezéseit emelte ki. – Az ünneplés minden generáció számára kihívás, hogy ne értelmezze félre a jelentőségét. Ez elkerülhető, ha visszatekintünk az eredethez, Szent István korába, amikor pogány körülmények között megszületett az a megrendíthetetlen döntés, hogy a magyarságnak csak akkor lehet jövője, ha a keresztyén hitre és értékekre épül – hangsúlyozta Molnár Ambrus.

Az ünnepen a Szalézi plébánia új plébánosa, Balogh László is bemutatkozott és külhoni tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Végezetül, Csach Gábor polgármester, Balla Mihály és Csáki Balázs felszelte az új kenyeret, amelyet az ünneplő tömegnek kínáltak. Az eseményen közreműködött Szalai-Lovász Emőke, a Hegedűs Pékség, a Balassagyarmati Dalegylet Ember Csaba vezényletével, az Evangélikus Egyházi Kórus, Fábry István, Kósa József és a Vadóka Néptánccsoport.

Délután folytatódik az ünneplés

A programok délután a Palóc-ligetben folytatódnak. Az MNM Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményben 17 órától gyermekfoglalkozások, 17 óra 30 perctől pedig Lúdas Matyi – a Kereplő Színház vásári bábjátéka várja a kisebbeket. A liget szabadtéri színpadán 19 órától Moriones koncert, 21 órától pedig  az István, a király rockopera részlete lesz látható. Énekesek: Makrai Dorottya, Dohány Roland, Molnár Dániel. Zenekar: Ember Péter, Réti Zsolt, Fábián Zoltán, Godó Gábor, Csányi Péter, közreműködik a karancsaljai Havanna Senior Tánccsoport. 22 óra 30 perckor pedig a programokat a Stula Rock zenekar koncertje zárja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában